Wolf Bierens

Wolf-portret-strand

Wolf Bierens is 31 jaar oud en Founder

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Iedereen kent wel mensen die niet in staat zijn om woonruimte te vinden voor een normale prijs. Gebrek aan betaalbare huisvesting is wereldwijd een enorme uitdaging. Snelle verstedelijking en klimaatverandering zijn belangrijke oorzaken. Maar onderdak hebben en jezelf ergens thuis voelen, staan aan de basis van een menswaardig bestaan. Toegang tot betaalbaar wonen houdt dan ook verband met bijna alle sustainable developement goals (SGDs) van de VN. Maar de traditionele bouw levert ook nog eens een enorme bijdrage aan klimaatverandering en grondstoffenuitputting terwijl ze de woningnood niet kan bijbenen. Ingewikkelde opgave dus!

De afgelopen zes maanden heb ik in Dakar gewoond en gewerkt. In deze periode kwam ik in contact met lokale ondernemers in de bouwsector en raakte ik geïnteresseerd in het vraagstuk van betaalbare huisvesting voor opkomende economiën zoals Senegal. Met mijn ervaring als ondernemer in duurzaam bouwen bij Sustainer Homes en mijn kennis van circulaire economie besloot ik een nieuw idee uit te werken. Easy Housing is een circulair houten woonconcept dat als bouwpakket in een zeecontainer geleverd kan worden en door de simpele constructie eenvoudig op locatie is op te bouwen met lokale vaklieden. Deze zomer bouw ik het eerste prototype in Nederland als proof of concept. Hiermee hoop ik een steentje bij te kunnen dragen aan betaalbare huisvesting.

Doel

Als co-founder en technisch directeur van Sustainer Homes heb ik me de afgelopen vijf jaar bezig gehouden met het opschalen van ons bedrijf en het ontwikkelen van ons circulair houten bouwsysteem. Hiermee bieden we de bouwsector in Nederland een duurzaam alternatief voor traditioneel bouwen. Ondertussen hebben we al bijna honderd energieneutrale woningen gerealiseerd en momenteel werken we met bouwpartners aan een variant voor houten rijwoningen om onze impact verder op te schalen.

De kennis en ervaring die ik de afgelopen vijf jaar heb opgedaan, wil ik nu gaan toepassen om internationaal impact te gaan maken met mijn nieuwe bedrijf Easy Housing. Hiermee ontwikkel ik een concept voor betaalbare duurzame woningen voor opkomende economiën.

Actief bij

Easy Housing & Sustainer Homes

Rol binnen initiatief

Bij beide ondernemingen ben ik als founder actief en houd ik me onder andere bezig met de bedrijfsstrategie, business development en technische innovatie.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://easyhousing.org