X

Ben of ken jij iemand die bezig is met duurzaamheid en 32 jaar of jonger is?

Laat ons dan weten waar jijzelf of die ander mee bezig is. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!
 
geef op & tip ons

Willemijn Verloop: ‘Duurzaamheid gaat over mens én milieu’

‘Als ik naar de DJ100 kijk wordt één ding duidelijk: jongeren omarmen sociaal ondernemen. 70% van de genomineerden is sociaal ondernemer. Eigenlijk verbaast dat me niet. Voor de genomineerden van de DJ100 is sociaal ondernemen niet iets nieuws of geks, maar iets vanzelfsprekends. Juist jonge mensen weten dat oplossingen die zich staande houden in de markt het verschil kunnen maken.’ Willemijn Verloop, oprichter van Social Enterpise Nederland en War Child, geeft haar visie op de Duurzame Jonge 100 lijst.
 
‘Neem de genomineerden Mark en Tiemen van Roetz-Bikes. Waarom zouden oude fietsen doelloos in de opslag moeten staan? Waarom moeten voor een nieuwe fiets schaarse grondstoffen worden gebruikt? Waarom valt een tweedehands fiets na een maand weer uit elkaar? Voor Mark en Tiemen zijn dit geen vragen, maar het startpunt van een nieuwe social enterprise. In samenwerking met sociale werkplaatsen bouwen ze oude fietsframes om tot hippe en goede fietsen. De medewerkers van de sociale werkplaats leren op deze manier een vak en vormen het hart van Roetz-Bikes. Marc en Tiemen herbruiken dus niet alleen oude fietsframes, ze creëren ook zinvol werk voor mensen voor wie dat niet voor het oprapen ligt.
 
En dan komen we gelijk bij iets wat ik nog een mis als ik naar de DJ100 kijk. De genomineerden zien duurzaamheid als iets dat vooral betrekking heeft op het milieu. Maar gaat duurzaamheid eigenlijk niet verder? In onze maatschappij zijn veel mensen die niet ‘productief’ genoeg zijn voor een marktconform loon. Maar hoe duurzaam is het om deze mensen met een uitkering op thuis te laten zitten? Of de groeiende kloof tussen jong en oud? Hoe duurzaam is het dat veel ouderen alleen thuis zitten? De ondernemers achter Granny’s Finest doen hier iets aan. Zij koppelen jonge modeontwerpers aan ouderen die willen en kunnen handwerken. Resultaat: mooie handgemaakte producten voor de ontwerpers en nieuwe ontmoetingen voor de grannies. Iedereen winst. Voor mij gaat duurzaamheid over mens én milieu.
 
Het doet mij goed om te zien dat voor jongeren ondernemerschap een vanzelfsprekendheid is en ik hoop dat het bij de volgende DJ100 duurzaamheid gaat over mens én milieu!’
 
Foto: BID