Wilbert van de Kamp

Wilbert-u00a9-Maartje-Strijbis-1246-1

Wilbert van de Kamp is 31 jaar oud en Praktivist

Thema

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Initiatief

Ik doe verschillende dingen: https://wilpret.nl/projecten/
- Initiatiefnemer Lokaal Kilo's Schuiven (Grokaalbox en Voedseldoos opgezet)
- Oprichter Omapost
- Zet duurzame talkshows op
- Duurzame kookprogramma's
- Helpt andere duurzame ondernemers verder via Innofest
- Ik zit in het bestuur van de YES, een koepel digitale ondernemers in het noorden. Doordat ik de evenementen organiseer kunnen die duurzamer worden, en gaan deze ondernemers anders in het leven staan en besteden ze hun geld duurzamer.
- Oprichter Awesome Groningen
- Columnist over duurzaam leven op lazarus.nl

Doel

Ik houd me bezig met doen. Veel mensen blijven dromen, ik kijk hoe je zo snel mogelijk iets praktisch kunt maken en aan de slag kunt. Gaan bijvoorbeeld meer mensen lokaal koken? Dan verzin ik een kookshowtje waar je leert koken met knollen. Is er behoefte aan een lokale Voedseldoos in het Noorden? Dan knoop ik de juiste partijen aan elkaar. Niet omdat ik het zelf niet kan of wil, maar omdat ik denk dat je dingen moet laten doen door mensen die het ook na een "leuke start" blijven doen.

Afgelopen jaar heb ik honderden mensen bereikt met lokaal voedsel via Lokaal Kilo's Schuiven, waarmee ook een impact van €30.000 + is gemaakt: veel meer restaurants en consumenten zijn lokaal gaan kopen en koken.

Daarnaast zet ik talkshows op over duurzame thema's. HELP!? is daar een voorbeeld van.

De thema's waar ik me bezig houd zijn vooral (sociale) duurzaamheid, en bij Omapost zet ik me in tegen eenzaamheid.

Ik denk dat ik veel mensen verder help door ze te laten zien hoe je dingen kan doen in plaats van dromen.

Actief bij

Wilpret

Rol binnen initiatief

Ik denk dus dat er niet maar één ding te kiezen is. Juist de verbinding is belangrijk. Een vraag naar lokaal voedsel creëer je door een lokale voedselvoorziening, maar ook voorlichting en lobby. Door in al die velden iets te doen weet ik een momentum te creëren dat ervoor zorgt dat mensen die normaal niet zouden samen gaan werken het samen gaan doen. En samen snel tot iets praktisch komen, in plaats van eindeloos brainstormen. Het is dus wat mij betreft de som der delen. Zelfs Omapost en lokaal voedsel kunnen in een maaltijd naar oma's recept - met lokale producten - samengevoegd worden.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

https://www.wilpret.nl