Wat je van bomen leren kan

Bomen planten met CEO’s, hoe klinkt dat? Stichting Trees for All organiseerde woensdag 26 november een boomplantdag, die duurzame groei symboliseerde. Aanwezig waren vertegenwoordigers van grote bedrijven en een aantal afgevaardigden van de Duurzame Jonge 100. Lynn Zebeda was er als co-CEO van minimultinational Dr. Monk ook bij. Haar verhaal:
 
“Het was een dag van hakken uit, laarzen aan. Handen in de koude Zuid-Hollandse klei. Samen legden we een Leiderschapslaan van bomen aan. Ook de prachtige Joos Ockels was aanwezig, om namens Wubbo de boom met het mooiste plekje te planten.
 
Al bomend en plantend kwamen we tot heel wat inzichten. Wat je van bomen leren kan:
 
1. Verandering begint als een klein, kwetsbaar zaadje
Spreker en pad-vinder Anne Walraven onthield van haar reis: iedere grote sterke boom is ook ooit begonnen als een fragiel zaadje. Die al groeiend aarde, stenen en asfalt aan de kant duwt. Zo is het ook met jouw eigen duurzame idee – dat het nu klein en kwetsbaar is, betekent nog niet dat het geen enorme kracht in zich draagt.
 
2. Lange termijn
Een beetje boom denkt niet in jaren, niet in decennia, maar in eeuwen. Dat zou voor mensen ook slim zijn. Want hoe langer de termijn waarin we denken, hoe duidelijker het gezamenlijk belang naar voren komt.
 
3. Geef terug aan je omgeving
Bomen geven zuurstof. Bomen halen CO2 en andere vervuilers uit de lucht. Bomen helpen bodemerosie tegen te gaan. En de meeste mensen doen nu precies het tegenovergestelde.
 
4. Drink genoeg water
Want dat is goed voor je.
 
Bomen planten met CEO’s – dat wil ik wel elke dag.”
 

Met dank aan: Lynn Zebeda, www.drmonk.org, www.facebook.com/hellodrmonk

En uiteraard dank aan alle andere aanwezigen!