Vivienne van Rees Vellinga

Vivienne-van-Rees-Vellinga

Vivienne van Rees Vellinga is 31 jaar oud en Programma manager Duurzaamheid

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

In 2014 is Vivienne na haar studie Sustainable Business and Innovation (Universiteit Utrecht), door middel van de Sustainability Challenge, gestart in het Traineeship van PostNL. Haar eerste functie was Business Developer bij Stadslogistiek Delft, om een duurzaam businessmodel neer te zetten. Doel was om een hub te creëren aan de rand van de stad, om de 'last mile' gebundeld en zo efficiënt mogelijk te beleveren met groen vervoer. Hierin heeft Vivienne vele ideeën getest, zoals bijvoorbeeld het principe om na het bezorgen van de pakketten niet leeg de stad uit te gaan (karton en plastic mee terug zodat horeca meer ruimte overhield voor de bediening).

Na deze zeer waardevolle en hands-on ervaring, heeft Vivienne duurzaamheid altijd zoveel mogelijk opgezocht binnen de diverse functies die zij binnen PostNL heeft vervuld. Zowel aan de Brieven-zijde van het bedrijf (o.a. vergroening van de belevering op de Waddeneilanden, aansluitend bij hun ambitie om in 2020 geheel duurzaam te zijn, en het als projectleider aanjagen van de ontwikkeling van een geheel nieuwe, elektrische bakfiets voor de bezorging - van eerste ideeën op papier tot volledig uitontwikkeld product), als bij functies op andere afdelingen, is dit altijd haar speerpunt geweest. Soms waren dit kleine zij-projecten, zoals het proberen te verduurzamen van bedrijfskleding, of het reduceren van rolcontainer labels.

Doel

Het gegeven dat bedrijven en mensen veelal lineair leven, maar de natuur van oorsprong circulair is ingesteld, heeft Vivienne altijd gedreven. Duurzaamheid is met recht haar passie; want hoe mooi is het om hetzelfde resultaat te kunnen creëren, met minder (verlies van) grondstoffen, energie en kapitaal? Dat voor elkaar krijgen levert past écht een sterke business case op. Deze drive is naast bovenstaande voorbeelden, steeds verder gegroeid. En echt verschil is te maken binnen een echt grote organisatie. PostNL is één van de grootste werkgevers van Nederland en heeft met al het vervoer van ruim 800.000 pakketten en vele brieven per dag, een zeer grote impact. Per maart 2019 is Vivienne opgeklommen tot Programma manager Duurzaamheid bij PostNL Pakketten & Logistiek. Dit maakt haar verantwoordelijk voor het uitstippelen van de strategie om de gestelde duurzaamheidsdoelen voor 2025 en 2030 te behalen, een prachtige uitdaging waar echte impact mee gemaakt kan worden!

Actief bij

PostNL Pakketten en Logistiek

Rol binnen initiatief

Zie bovenstaande.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.postnl.nl/over-postnl/over-ons/mvo/