Vivian Elion

WhatsApp-Image-2020-05-05-at-08.49.50

Vivian Elion is 25 jaar oud en Impact Officer

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Waanzinnig lekkere koffie, geproduceerd in een eerlijke keten, dat is de missie van Moyee Coffee. Daarom ontvangen de boeren van Moyee een eerlijke prijs hun bonen. En dat niet alleen: de koffiebonen worden niet direct geëxporteerd, maar eerst in het land van herkomst gebrand. Zo verdient het koffieproducerende land meer aan de producten van eigen bodem.
Toegevoegde waarde
Er wordt maar weinig waarde toegevoegd in de koffieproducerende landen, meestal niet meer dan 2% van het pak. Veel van deze landen zijn ontwikkelingslanden, vaak afhankelijk van ontwikkelingshulp, terwijl het Westen de meeste koffie drinkt en er ook nog eens het meeste aan verdient. Dit heeft deels te maken met een lage prijs voor de boon. Maar ook met het ontbreken van waarde toevoegende activiteiten: 99,9% van alle bonen verlaat zonder enige vorm van verwerking Ethiopië. Ethiopië blijft dus afhankelijk van ontwikkelingshulp, terwijl het Westen veel verdient aan haar grondstoffen.
Grote stap in de keten
FairTrade koffie is een respectabel idee, maar levert een druppel op een gloeiende plaat. Moyee gaat voor grotere stappen in de keten. De eerste stap was het openen van een eigen branderij in Ethiopië. Dit verschaft veel werk en kennis aan de lokale bevolking, en een hogere verkoopprijs aan de koffiedrinkende landen. Een oprechte, 50/50 samenwerking met koffieproducerende landen”, dat is waar Moyee voor gaat. Van FairTrade naar FairChain.

Doel

In 6 jaar tijd heeft Moyee bewezen een plek te hebben in de koffie industrie. Zowel in de consumentenmarkt als de zakelijke en horeca markt is Moyee een brand wat niet meer weg te denken is. Door de gehele keten van de koffieproductie heen zijn de FairChain principes verder doorgevoerd. Naast het branden in het land van herkomst, inclusiviteit van de boeren in het programma tot volledige transparant met behulp van de inzet van Blockchain.
De bijdrage van Vivian heeft er toegeleid dat duurzaamheid in elke vorm van besluitvorming wordt meegenomen. Projecten in haar portefeuille:

Net zero emissions by 2030 (initiatief vanuit B Corp) voor scope 1, 2 en 3
Duurzaam totaalpakket voor klanten - aanbieden van herbruikbare To Go cup (ecoffee), biologisch afbreekbare papercups gemaakt van afval van suikerriet, oplossingen voor circulair verwerken van koffiedik, proces in gang zetten voor recyclebare verpakkingen
Opzetten van een circulaire koffieketen waarbij (financiële en sociale) waarde wordt toegevoegd in land van herkomst
SDG action manager invullen + intern beleid op maken
Impact Report opstellen 2019
B Corp hercertificering 2020

Actief bij

Moyee Coffee

Rol binnen initiatief

Sinds september 2019 is Vivian gestart in haar functie. Er was er weinig tot geen strategie op circulariteit en duurzaamheid aan het eind van de keten (in Nederland). Impact wordt voornamelijk gemaakt op sociaal en economisch gebied. Vivian heeft het vanaf dag 1 belangrijk gevonden de gehele keten mee te nemen in verduurzaming. Vandaar dat zij ervoor heeft gelobbyd Moyee verantwoordelijkheid te laten nemen voor de ecologische voetafdruk in de hele keten.

Vivian is de de schakel tussen Moyee en FairChain. Ze zorgt ervoor dat het commercieel team wordt voorzien van First Mile impact doelstellingen en de resultaten hierop. Deze doelstellingen vloeien voort uit de Theory of Change die Moyee heeft ontwikkelt. Sinds haar komst heeft ze meerdere doelstellingen al behaald.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.moyeecoffee.com/