Vincent de Bruin

Vincent

Vincent de Bruin is 32 jaar oud en Manager Energiemanagement

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

Ik geloof erin dat er in de huidige bouw- en vastgoedmarkt een ware ommekeer moet plaatsvinden als het gaat om CO2-uitstoot. De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 30% van het energieverbruik, en 40% van de CO2-uitstoot. Om deze CO2-reductie te kunnen bereiken is inzicht nodig in het gedrag van gebouwen, haar gebruikers en de installaties die verantwoordelijk zijn voor deze CO2-uitstoot. Te veel wordt met veel bombarie op hoofdlijnen een visie neergezet om over X jaren een doel te bereiken. Mijn rol is om deze visies om te zetten naar tactische en operationele activiteiten. Laag hangend fruit is vanaf dag 1 al te halen door optimale afstemming van de bestaande installaties in een gebouw. Hiermee kunnen wij het energieverbruik en de CO2 uitstoot daadwerkelijk reduceren.
Mijn focus ligt op het behalen van maximale prestaties van installaties als ventilatie, koeling, verwarming en verlichting. Door het analyseren van big data uit een gebouw, maar ook door gewoon het gebruiken van je gezond verstand kunnen we een goed binnenklimaat met een zo laag mogelijk energieverbruik realiseren. Door deze informatie in een EMS te stoppen en door te kijken naar gebruik en verbruik, stemmen we de installatie maximaal af op het gedrag van de gebruiker. Mijn werkwijze kenmerkt zich door ‘DENKEN, DOEN EN GARANDEREN’. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er op een verantwoorde manier wordt omgegaan met het gebruik van energie en zoveel mogelijk duurzaam moet worden opgewekt.

Doel

Ik kom uit een installateursfamilie, 3e generatie. Op mijn 11de hing ik met mijn vader al CV-ketels op voor bedrijf van mijn opa. Op mijn 17de ben ik begonnen als servicemonteur. Laag energieverbruik en duurzame opwek hadden vanaf dat moment al mijn interesse. Via avondstudie heb ik carrière gemaakt van servicemonteur naar teamleider service. In 2017 heb ik de overstap gemaakt naar Unica Energy Solutions waar ik de ruimte heb gekregen om een nieuwe afdeling op te zetten om met energiemanagement zoveel mogelijk CO2 te reduceren.
Een goed voorbeeld is voor een van de Big Four accountants waar ik verantwoordelijk ben om energie te besparen voor hun vastgoedportefeuille: 14 locaties. De klant heeft zeer hoge duurzaamheidsdoelstellingen, zoals CO2-neutraal in 2030. We zijn een prestatiecontract aangegaan waarbij ik acteer op tactisch en operationeel niveau.
We reduceren het energieverbruik met minimaal 5% in het eerste jaar. Het 2de en 3de elk nog eens 5%. De eerste doelstelling is na een jaar inmiddels ruim gehaald met ca. 15% reductie. Omdat ongeveer 70% van de 70.000 kantoren in Nederland niet efficiënt draaien, is de potentie van mijn werk en de duurzame impact enorm groot!

Actief bij

Unica Energy Solutions

Rol binnen initiatief

Als leider van een nieuw team, is mijn rol het enthousiasmeren van onze klanten en de 2200 collega’s binnen Unica om met energiemanagement CO2 te besparen.
Energiemanagement levert veel financieel voordeel op. De maatregelen zijn binnen 2 jaar terugverdiend. Ik geef regelmatig presentaties en vanwege mijn praktijkervaring kan ik zowel met de monteurs als met gebouwbeheerders in gesprek om de goede stappen te zetten.
Verder leid ik nieuwe collega’s op. Deze mensen hebben dezelfde passie als ik om duurzame impact te maken met energiebesparing en CO2-reductie.
Het mooie van mijn rol is dat je al met eenvoudige en kleine aanpassingen, erg veel impact kan maken. Op social media ben ik daarom ook actief om dit te laten zien, graag refereer ik aan de meerdere posts op LinkedIn.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.unica.nl/energy-solutions/