DSC09223-2

Valéry Bosch: “De wereld is gewoon niet oneindig”.

Valéry Bosch is 31 jaar en zet zich dagelijks en met veel passie in voor een duurzamer toekomst. Zowel als consultant bij VanWaarde, maar ook als kartrekker bij Surfrider Foundation the Netherlands. We spraken haar over wat duurzaamheid en surfen met elkaar te maken hebben en hoe Surfrider een steeds bredere rol gaat spelen in het maatschappelijk debat. Óók bij rechtszaken zoals die tegen Tata Steel die begin dit jaar aanving.
 
Ha Valéry, leuk om je te spreken! In jouw profiel op DJ100.nl staat voornamelijk beschreven wat je allemaal doet voor Surfrider Foundation, maar eigenlijk ben jij ook in je dagelijkse werk met duurzaamheid bezig, toch?
Dat klopt! Ik werk 3,5 dag in de week voor Van Waarde, waarbij ik transities op het gebied van voedsel en water begeleid. Mijn focus ligt op water. Je kunt dan denken aan thema’s als de medicijnresten in afvalwater, grondwatertekorten, de rechten op water en hoe zorg je dat water toekomstbestendig wordt. Dus niet alleen pleisters plakken maar echt een ander systeem bedenken.
 
Klinkt goed! En dat doe je dus naast Surfrider Foundation. Wat doe je daar precies?
Simpel gezegd ben ik kartrekker van de stichting. Die is internationaal en wij zijn in Nederland een lokaal onderdeel van de Europese tak. Met ons team van nu 8 vrijwilligers zijn we verantwoordelijk voor allerlei lokale campagnes. Maar Surfrider is dus over de hele wereld actief. De reden dat we lokale chapters hebben is zodat we ook lokaal actie kunnen nemen ter bescherming van ons water. Zoals wij dat nu doen in de rechtszaak tegen Tata Steel.
Ik ben zelf al heel wat jaar fanatiek surfer en heb ook een tijdje bij een surfbedrijf gewerkt. Op een gegeven moment ben ik mijn focus gaan verleggen op duurzaamheid en zocht ik een combinatie tussen de twee. Stiekem is er namelijk flink wat overlap!
 

“Ik ben wel een uitschieter op de schaal van betrokkenheid, dat klopt.”

Vertel eens dan: wat hebben surfen en duurzaamheid met elkaar te maken?
Over het algemeen hebben surfers een sterke connectie met de zee. Je speelt met de elementen en het plezier dat je daaruit haalt is onbeschrijfelijk. Doordat je vaak in het water bent zie je first hand wat de gevolgen zijn als het minder goed gaat met de zee. In Nederland is het water troebel, maar als je op andere plekken surft kun je het plastic blijven rapen.. Dat maakt dat surfers bijna altijd wel bewust zijn van natuurbehoud, en dan voornamelijk oceaanbeheer. Omdat het beschermen van de oceaan zo verbonden is aan hetgeen wat jij het liefst doet.
 
Heb je het daar als surfers dan over, onderling? Want niet iedereen sluit zich dan ook aan bij een stichting als Surfrider, neem ik aan.
Haha. Ik ben wel een uitschieter op de schaal van betrokkenheid, dat klopt. Maar je hebt het er zeker over: bijvoorbeeld als er veel zeewier ligt. Waar komt dat dan door? Of als de lucht in Zandvoort erg stinkt, of groen is, tijdens het surfen. Dat betekent dat de vervuilde lucht van Tata Steel van IJmuiden naar Zandvoort blaast. Dat is supereng om te zien.
 


Dan is er opeens die rechtszaak. Hoe worden jullie daarbij betrokken?
Toevallig kregen we steeds vaker klachten van surfers dat ze ergens last van hadden en al een tijdje vonden we dat we daar iets mee moesten. Onderzoek naar doen, bewijs verzamelen, en in gesprek met de vervuilers. Om watermetingen te kunnen doen zijn we toen een campagne op gaan zetten. Toevallig hoorden we een maand later over de rechtszaak tegen Tata Steel. Daar moesten we ons wel bij aansluiten. Het ging namelijk vooral over luchtvervuiling, terwijl we ook water zouden moeten meenemen.
Als die rechtszaak er niet was geweest dan hadden we nog steeds campagne gevoerd en watermetingen gedaan. Maar er is nu wel heel veel momentum waarbij we kunnen aansluiten. Zo wordt ook 3M onder de loep genomen in het nieuws, die kan zich niet meer achter Tata Steel verschuilen. De publieke opinie vraagt nou eenmaal om verantwoording. Dat momentum is heel belangrijk geweest in de strijd en voor ons als Surfrider Foundation om op mee te liften.
 
Waar staat de rechtszaak nu?
De aanklacht is officieel ingeleverd bij de officier van justitie en wordt beoordeeld om te zien of we gronden hebben voor een rechtszaak. We zijn heel blij met de route van de advocate en nu is de vraag wat het OM hiervan vindt. Het zijn natuurlijk flinke uitspraken die je doet over de volksgezondheid en of een bedrijf daar verantwoordelijk voor kan worden gehouden. Baanbrekende zaken die veel impact kunnen hebben op onze blik op milieu.
 

“Ik denk dat we eindelijk inzien dat we onderdeel zijn van een ecosysteem dat we niet langer kunnen uitbuiten”.

Wereldwijd zijn er inderdaad veel meer zaken gaande die betrekking hebben op het maatschappelijk belang. Zoals de zaak tegen Shell. Hoe kijk jij tegen die ontwikkelingen aan?
Ik denk niet dat het een trend is – ik denk dat we eindelijk inzien dat we onderdeel zijn van een ecosysteem dat we niet langer kunnen uitbuiten. Dat we nu eindelijk bedrijven en andere instanties verantwoordelijk houden voor de schade die ze aanrichten. Dat we niet alleen kijken naar economisch gewin en juist ook naar maatschappelijk gewin. Hoe kunnen we onze maatschappij en milieu toekomstbestendig maken, niet alleen maar extraheren en alles eruit halen wat we nodig hebben, maar ook: als ik dit eruit haal, wat betekent dat dan over 50 jaar? We zetten eindelijk die systeemtransitie in gang. Een beetje dan. De wereld is gewoon niet oneindig dus we moeten ophouden met lineair handelen of kortetermijndenken.
Daar ligt absoluut een rol voor jongen mensen. Ik geloof dat het Obama was die zei dat we de eerste generatie zijn die gaat merken dat klimaatverandering bestaat, maar ook de laatste die er iets aan kan doen. Met dat laatste ben ik het niet helemaal eens, ik denk dat ook toekomstige generaties er heel veel aan kunnen doen. Maar mijn generatie en die net onder mij, zijn veel bewuster, nemen graag actie en willen dat de toekomst verandert. Voorheen dobberde men meer in het systeem en deed je het al snel goed. Nu gaan mensen echt ergens voor staan!
 
Surfrider heeft ook een aardige verandering doorgemaakt hè?
Zeker. Toen ik bij Surfrider aansloot deden we voornamelijk beach cleanups in de zomer. Dat hielp natuurlijk bij het creëren van aandacht, maar voelde een beetje als een druppel op de gloeiende plaat. Ook zijn er zo veel andere organisaties die het strand schoonmaken. Toen ik me aansloot vond ik dat er veel meer potentie in Surfrider zat en hebben we samen besproken om meer impact te gaan maken. We zijn een serieuze stichting geworden die het beschermen van de zee bij de bron wil aanpakken. En omdat ik het niet alleen doe, maar samen met hele enthousiaste vrijwilligers, is dat ook mogelijk!
We doen nu veel meer verschillende campagnes, en gebruiken bijvoorbeeld ook de data van de beach cleanups om invloed te hebben op wetgeving. Nu is er bijvoorbeeld het Single Use Plastics Directive, waar wij een rol in hebben gespeeld. Maar ook de campagne rondom Ocean Friendly Restaurants: met bepaalde criteria mogen restaurants langs de kust zich een Ocean Friendly Restaurant noemen en zo maken zij veel minder negatieve impact op de zee.

 
Waar streef je naar met jouw werk?
Eigenlijk zou ik het liefst bijdragen richting een utopie. Dat we leven in een wereld waarin de natuur niet beschermd hoeft te worden. Waarin we leven in een ecosysteem waarin we onderdeel zijn van en respect hebben voor de natuur. Mijn rol daarin is om mensen bij de hand te nemen. Daarom ben ik hier.
 
Wil je meer weten over Valéry? Bekijk dan hier haar profiel op onze website. Maar ga ook zeker naar de website van om meer te weten te komen over de projecten die zij uitvoeren.