Toon Maassen

72953472_2664531623598140_5001283420970549248_n

Toon Maassen is 29 jaar oud en Presentator, projectleider en co-founderBv: Projectleider of Co-Founder

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Ik ben op drie manieren actief om me in te zetten voor de strijd voor een duurzame wereld:
- Het afgelopen jaar heb Zapp Your Planet gepresenteerd, een nieuw wekelijks kinderprogramma op NPO3 waar we ontdekken wat er allemaal aan de hand is met het natuur en het klimaat, en wat er voor mogelijke oplossingen zijn. Op deze manieren bereik ik een grote groep kinderen die vanaf een jonge leeftijd kan nadenken over deze belangrijke thema's.
- Ik ben mede-oprichter van Café de Ceuvel. Dit restaurant pioniert op het gebeid van duurzaamheid, door middel van innovatieve, lokale producten, ge-upcycled bouwen en het sluiten van kringlopen op locatie. De plek is uitgegroeid tot een voorbeeld voor sociaal ondernemen en een platform voor duurzame initiatieven en organisaties.
- Vanuit dit restaurant heb ik in samenwerking met Fossielvrij NL en Milieudefensie, en 16 horecagelenheden door het hele land een campagne opgezet dat het Pensioenfonds Horeca en Catering aanspoort om te divesteren uit de fossiele industrie: 'Jij hebt een vies pensioen'.

Doel

- Met Zapp Your Planet heb ik het afgelopen jaar meer dan 20 afleveringen gepresenteerd waarop ik op allerlei ludieke wijzes thema's omtrent duurzaamheid voelbaar en begrijpelijk maak voor kinderen door het hele land. Ook heb ik laten zien hoe kinderen zelf initiatief kunnen nemen.
- Cafe de Ceuvel is een prijswinnend restaurant dat op alle mogelijke manieren zich inzet voor duurzaamheid. En omdat duurzaam ook sociaal moet zijn, hebben we tijdens de coronacrisis in samenwerking met de Gemeente Amsterdam onze plek beschikbaar gesteld aan een jonge groep vluchtelingen die anders geen plek hadden gehad.
- Middels de campagne 'Jij hebt een vies pensioen' hebben we meer dan 1200 handtekeningen opgehaald om het pensioenfonds te motiveren uit de fossiele industrie te divesteren. Ook hebben we alle vertegenwoordigde organisaties van het pensioenfonds gecontacteerd, en ben ik zelf verkozen om in het verantwoordigingsorgaan van het pensioenfonds deel te nemen. Op deze manier doe ik nu mijn verhaal, en hoort het fonds elk kwartaal over de grote noodzaak te divesteren uit de fossiele sector.

Actief bij

Zapp Your Planet, Cafe de Ceuvel & Vies Pensioen

Rol binnen initiatief

Voor Zapp Your Planet ben ik een van de gezichten van het programma, ga ik op pad en vertel ik zo het verhaal van de staat van de natuur en de vele mogelijke oplossingen.
Voor de Vies Pensioen campagne ben ik initiatiefnemer, en zet nu het werk voort als lid van het verantwoordigingsorgaan van Pensioenfonds Horeca en Catering.
Voor Cafe de Ceuvel ben ik mede-oprichter.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.zappyourplanet.nl