Tom Gudde

tom-gudde

Tom Gudde is 23 jaar oud en Co-Founder

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Vanaf 2016 ben ik actief bij het dreamteam Nova Electric Racing van de TU Delft. Wij ontwerpen en produceren de eerste elektrische race-motorfiets van Nederland waarmee we de, door fossiele brandstoffen gedomineerde, motorsport wereld willen laten zien hoe het anders kan!

Ik ben actief geweest als parttime engineer, daarna Chief Bodywork (Nova08) en nu ben ik actief als adviesraad lid voor nieuwe teams.

Als Chief Bodywork was mijn hoofdtaak het ontwerp van het kuipwerk. Een cruciaal onderdeel in onze visie. Een motor kan duurzaam zijn, maar zonder flitsend uiterlijk wordt de boodschap moeilijk doorgegeven.

Tot slot geef ik als Co-founder van Circular Clockworks sinds 2016 een flinke boost aan het imago van gerecyclede materialen door middel van een circulair horloge. Om te laten zien dat producten op een verantwoordelijke manier ontworpen, geproduceerd en verkocht kunnen worden. Met dit horloge maken wij doorsnee consumenten tastbaar en inzichtelijk wat de circulaire economie kan zijn en met ons horloge om de pols vertellen zij dat verhaal verder.

Doel

Als Chief Bodywork was mijn bijdrage naast een aantrekkelijk kuipwerk vooral gericht op aerodynamica en gewichtsbesparing, beide met een lager verbruik als doel. Onze bike is door de inzet van het hele team uiteindelijk European MotoE kampioen geworden eind 2017. Met een topsnelheid van 220 km/h was het absoluut geen saaie e-scooter maar een serieuze concurrent voor de grote brandstofmotoren.

Nu is de ontwikkeling vooral gericht op een grotere accu-cel capaciteit. Als adviesraad lid stuur ik nu nieuwe teams in de productie en ergonomie van de kuipdelen en zitting.

Met Circular Clockworks hebben we in anderhalf jaar een kleine 400 horloges verkocht en een veelvoud aan mensen de potentie van de circulaire economie laten zien. Dankzij de verkopen hebben we een tweede model gerealiseerd dat half 2019 uitkomt. Een model waarbij onderhoud door de klant zelf is uit te voeren, waardoor er minder transport nodig is en mensen meer inzicht krijgen in hun eigen product. Los van de verkopen inspireren we scholieren en studenten om zelf aan de slag te gaan zoals met het gastdocentschap voor de IMC weekendschool.

Actief bij

Circular Clockworks

Rol binnen initiatief

Samen met Ceriel Lucker heb ik dit initiatief ge├»nitieerd, opgestart en bouwen we het nu samen uit. Door alle fases van een circulaire startup zelf door te maken, weten we waar de moeilijkheden zitten om een circulair initiatief rendabel te kunnen maken. Want nieuwe systemen en idee├źn zijn een cruciaal begin, maar op het moment dat er geen brood mee te verdienen is, zal het uiteindelijk niet gaan werken. Dat vind ik het mooie aan Circular Clockworks. Wij laten zien dat je een bedrijf kunt opbouwen dat op een verantwoorde manier te werk gaat en tegelijkertijd rendabel is. Geen geitenwollensokkengedoe meer, maar concrete duurzame businessplannen die de basis vormen van deze nieuwe economie.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://circularclockworks.com/