Tobias Grinwis

28c8b7a

Tobias Grinwis is 29 jaar oud en Head of Investments

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

Tobias besloot zijn carriere te starten bij een sociale start up. Sinds zijn afstuderen, al ruim 4 jaar, werkt hij voor een Nederlandse social enterprise genaamd Lendahand dat 2 op impact gerichte crowdfundingplatforms opereert. Het eerste en 'oudste' platform is gevestigd in Nederland onder de naam Lendahand en het meest recente opgerichte platform heet Energise Africa en is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

Via beide platforms kunnen particulieren laagdrempeling investeren in bedrijven die de wereld een beetje mooier maken. Denk aan toegang tot duurzame energie in Afrika voor huishoudens in rurale gebieden, of groeikapitaal voor ondernemers in Latijns Amerika of Zuid Oost Azie!

Tobias richt zich daarbij op de selectie van de investeringen. Er zijn inmiddels meer dan 30 partners in 22 landen wereldwijd en er is al bijna 50 miljoen euro opgehaald. Ook de investeerders worden er beter van, die verdienen niet alleen een degelijke rente, maar ook het sociale rendement wordt als zeer belangrijk ervaren!

Doel

Met de investeringen wordt altijd impact in opkomende economien in Afrika, Latijns Amerika en Asië nagestreefd. Met de al bijna 50 miljoen euro zijn hiermee inmiddels meer dan 500.000 mensen van toegang tot duurzame energie voorzien (voornamelijk in Afrika), ruim 5.800 banen gecreëerd, 2.100 toiletten gebouwd, 3.500 biogas vergisters bij rurale boeren geinstalleerd en al bijna 500 ton CO2 gereduceerd. Alles bij mekaar heeft dit een positieve impact geleverd bij ongeveer 1 miljoen mensen in meer dan 20 landen.

Samen met het team, zoekt Tobias naar nieuwe sectoren waarin ze investeringsmogelijkheden willen aanbieden via de platforms. In de nabije toekomst verwachten ze ook actief te worden in bijvoorbeeld de duurzame agrarische sector, circulaire economie, toegang tot betaalbare gezondheidszorg, educatie en drinkwater en sanitatie, waarbij de focus altijd op opkomende economieën zal liggen.

Actief bij

Lendahand en Energise Africa

Rol binnen initiatief

Tobias was, na de oprichters, de eerste werknemer die begon bij Lendahand. Onder de vleugels van een van de oprichters, heeft hij het investeringsteam uitgebouwd dat nu onder zijn leiding valt. Inmiddels is er een portfolio opgebouwd dat uit meer dan 30 partners bestaat, verspreid over meer dan 20 landen wereldwijd. Met een klein team van 5 man, runt Tobias het investering- en selectie proces voor nieuwe partners en daarnaast het management van de bestaande portfolio.
Het bedrijf groeit hard en verdubbelde de afgelopen jaren. Als dat zich doorzet, dan betekent dat er dit jaar naar verwachting 40 miljoen euro aan nieuw volume wordt opgehaald waarmee veel impact in de landen waar ze actief zijn wordt gerealiseerd!

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.lendahand.com/nl-NL