X

Ben of ken jij iemand die bezig is met duurzaamheid en 32 jaar of jonger is?

Laat ons dan weten waar jijzelf of die ander mee bezig is. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!
 
geef op & tip ons

Timmy de Vos

Timmy de Vos is 28 jaar oud en Initiatiefnemer / founder

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

De E-waste race is een educatief project dat zich op een leuke en leerzame manier richt op het groeiende probleem van elektronisch afval en ons grondstoffenprobleem. Kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool krijgen hierover een interactieve gastles en nemen het daarna gedurende vier weken in een wedstrijd tegen elkaar op om zoveel mogelijk kleine elektronische apparaten in te zamelen voor recycling. De school die het meeste inzamelt wint bovendien een leuke schoolreis als prijs.

Buurtbewoners kunnen zelf online op de website www.ewasterace.nl aangeven of ze thuis nog spullen hebben om op te laten halen. Deze mensen worden bereikt door lokale campagnes waar de kinderen zelf mee aan de slag gaan. Zo werken we op een leuke, leerzame manier aan duurzaam bewustzijn in de buurt en bij de kinderen, en zorgen we dat belangrijke, schaarse materialen terug in de kringloop komen. Voor een korte impressie, zie onze video op de homepage.

Doel

Begin 2014 vond de eerste pilot plaats. Deze eerste race met negen teams van zeven scholen leverde al 14.000 kilo ingezamelde elektronica op. Met recht een succes te noemen!

Sinds eind 2014 worden door heel het land E-waste races georganiseerd.
In 2015 hebben maar liefst 124 scholen deelgenomen aan E-waste races in 13 verschillende steden/regio's.

Tijdens de races wordt een enorme bijdrage geleverd aan recycling.
Zo is in de regio Hoeksche Waard maar liefst 18.000 kilo e-waste ingezameld. Dit staat gelijk aan zo’n 25% van de jaarlijkse inzamelhoeveelheid in deze regio. De deelnemers, heuse ‘afvalscheidingsambassadeurs’, spelen dat klaar in slechts vier weken!

In totaal hebben we al 177.337 apparaten gered van de zolder of restafvalcontainer om te kunnen laten recyclen!

De campagnes van de kinderen dragen daarnaast bij aan bewustwording bij buurtbewoners. De kinderen zelf worden op hun beurt ook weer in de picture gezet. Iedere race is er wel een lokale nieuwszender die aandacht geeft aan het project. Zie voor leuk media materiaal www.ewasterace.nl/media

Actief bij

E-waste race

Rol binnen initiatief

Ik ben initiatiefnemer van de E-waste race en begeleid en organiseer ook nog steeds zelf races.

Inmiddels is er ook een klein team van 4 man/vrouw sterk die helpen races in verschillende regio's te organiseren.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.ewasterace.nl/