Tim Smits van Oyen

DSC_0853

Tim Smits van Oyen is 30 jaar oud en General Manager West Africa

Thema

Voedsel en landbouw

Initiatief

Ik ben verantwoordelijk voor alle cacao sourcing in West Afrika voor JS Cocoa. Wij zijn gefocust op circulaire cacao, oftewel laagwaardige cacao die door de conventionele industrie wordt genegeerd. Wij willen dat kopen van de boeren en ze daarmee een secundaire inkomstenstroom geven. Armoede en ontbossing zijn grote problemen in cacao gebieden en dus vinden wij het belangrijk om dit potentieel mooie product (en inkomen) niet verloren te gaan. Dit doen we in Ghana, en ik ben nu ook bezig met projecten in Kameroen, Nigeria, Ivoorkust en Sierra Leone.

Ook heb ik net mijn eigen onderneming opgezet in Ghana, Oko Energy. Met ook Oko Energy zijn we grote agri-processors aan het helpen hun reststromen om te zetten in energie en biochar. Met de biochar die we produceren kunnen we ontbossings projecten en kleine boeren steunen, biochar is super goed als fertilizer/soil enhancement. Door de biochar in de grond te stoppen wordt het energie productie process koolstof negatief. Je stopt namelijk koolstof opgenomen door de boom/plant weer in de grond en dat blijft daar zitten.

Doel

- Rond de 100.000 boeren in Ghana voorzien van een secundair inkomen door hun reststromen te kopen. (2018-nu)
- Projecten in Ivoorkust, Kameroen, Nigeria en Sierra Leone opgezet waar we dit jaar ook reststromen cacao gaan kopen bij kleine boeren. (2020)
- Nu een feasability studie aan het doen voor twee grote fabrieken in Ghana om hun reststromen om te zetten in energie en biochar. (2020)
- Een kleine anderhalf jaar bij Social Impact Ventures gewerkt, onder andere betrokken bij de investering in Marqt. (2016-2017)
- Een klanten retentie en win-back programma opgezet bij Greenchoice tijdens mijn stage daar (2015)

Actief bij

JS Cocoa

Rol binnen initiatief

Het managen van de dagelijkse operatie (~100 man). Groei faciliteren en nieuwe kanalen aanspreken om meer boeren te kunnen bereiken (nu ruim 100k). Opzetten van nieuwe projecten in andere cacao origines in West Afrika.

Vanuit welke rol

Young professional