Thomas Dekker

Pasfoto-RLI-event

Thomas Dekker is 32 jaar oud en Voorzitter KEK & programmamanager duurzaam vastgoed

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

Thomas is de voorzitter van de Klimaat en Energie Koepel (KEK) voor young professionals. KEK gelooft dat young professionals vernieuwing kunnen brengen in het huidige systeem. Daarom verbindt KEK jonge energieprofessionals en stelt ze in staat bij te dragen aan het klimaatdebat. Dit doet KEK door mee te onderhandelen aan de klimaattafels, young professionals cross-sectoraal te verbinden en hen te inspireren hun eigen organisatie te verduurzamen. Naast de energietransitie zet KEK ook thema’s als circulaire economie, biodiversiteit en scholing op de agenda.

Naast het voorzitterschap van KEK is Thomas Programmamanager Duurzaam Vastgoed bij de Rabobank, waar hij de duurzaamheidsstrategie uitrolt voor al het gefinancierd vastgoed. Daar zet hij zich met hart en ziel voor in. 'Het is mijn doel binnen de Rabobank energiebesparing een integraal onderdeel te maken van de dienstverlening, van hypotheken tot commercieel vastgoed, en om de financiering daarvan zo duurzaam mogelijk te maken.' Daarbuiten zit Thomas in diverse werk- en stuurgroepen over duurzaam vastgoed, om overheid en medebankiers te enthousiasmeren en te overtuigen de energietransitie in de financiële wereld te versnellen. En nam hij deel als onderhandelaar aan de klimaattafel Gebouwde omgeving.

Doel

KEK is de snelst groeiende young professionals organisatie van Nederland, sinds de oprichting in maart 2018 hebben zich 400 ambassadeurs en 300 bedrijven aangesloten. In het afgelopen jaar heeft KEK voor elkaar gekregen dat aan elke klimaattafel één young professional kon plaatsnemen, gesteund door een team van jonge specialisten. Nu het klimaatakkoord gesloten is, verschuift de focus naar borging van de klimaatafspraken en het inspireren van young professionals om hun eigen organisatie te gaan verduurzamen van binnenuit.

Toen Thomas vijf jaar geleden bij de bank aan de slag ging als stagiair, zag hij dat er nog niets gebeurde met het onderwerp duurzaam wonen. 'Ik maakte een plan. En dat plan is inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste aandachtsgebieden binnen de bank.' Met als resultaat dat alle hypotheekadviseurs zijn opgeleid, elke klant de HuisScan van GreenHome kan invullen en sinds kort een duurzaamheidskorting krijgen op de hypotheekrente. Er staan nog veel meer groene plannen op stapel voor dit jaar. Zijn onvermoeibare inzet leverde Thomas onlangs een plek op in de Trouw Duurzame top 100, de lijst van meest invloedrijke duurzame personen in Nederland.

Actief bij

KEK en Rabobank

Rol binnen initiatief

Thomas is de voorzitter van KEK en is sinds de oprichting betrokken bij KEK.
Als programmamanager de aanjager binnen de bank van verduurzaming van het vastgoed.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.klimaatenergiekoepel.nl/