Thami Schweichler

thami-ribbon-picture

Thami Schweichler is 32 jaar oud en Directeur & Co-Founder

Thema

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Initiatief

Vanuit mijn focus op social design en ondernemerschap, ben ik mede-oprichter en directeur van Makers Unite. ​Een sociale onderneming die professionele kansen biedt aan nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond door samen duurzame producten te maken.
Bij Makers Unite geloven we dat mens en materiaal een tweede kans verdienen. Onze collectie van producten wordt gemaakt van reddingsvesten die zijn achtergelaten op de Griekse kusten na de oversteek naar Europa. Deze reddingsvesten werden in de afgelopen jaren niet alleen een triest symbool van de vluchtelingencrisis, maar vormen ook een ecologisch probleem in Griekenland. Door deze reddingsvesten te verzamelen en ze samen met nieuwkomers te transformeren tot nieuwe producten - zoals laptophoezen en tassen - vertellen we een verhaal dat zowel serieus als hoopvol is, en dat ons helpt om ons geloof in sociale inclusie te delen. Daarnaast financieren we met de verkoop van deze producten onze activiteiten, waaronder een talentontwikkelingsprogramma voor nieuwkomers in Nederland.
In het maakproces ontdekken we de dromen en doelstellingen van nieuwkomers in hun nieuwe samenleving. We ondersteunen ze in de ontwikkeling van hun carrièreplan, en nemen ze op in ons matchmakingsysteem waarin ze worden gekoppeld aan hun volgende professionele stap. Wij geloven dat duurzaam werken de sleutel is om de wereld van vandaag te veranderen in een plek waar mens en materiaal in harmonie samenleven.

Doel

Tot op heden hebben we meer dan 5000 reddingsvesten verzameld van de Griekse kust. Deze hebben we met nieuwkomers gerecycled tot nieuwe producten met een duurzaam ontwerp – zoals laptophoezen en tote bags – die een positief verhaal van sociale inclusie vertellen.
Onze programma’s hebben meer dan 70 nieuwkomers ondersteund in het ontwikkelen van hun carrièreplan en in de koppeling aan een volgende stap in hun professionele leven. Waarbij onderdeel zijn van de lokale gemeenschap centraal staat.
Het concept van Makers Unite is tot winnaar benoemd van de Refugee Challenge van What Design Can Do en UNHCR in 2016, van de ABN AMRO Social Enterpreneurship Prize en van het programma ‘Amsterdammers, Maak je Stad!’.
Onze duurzame producten ontvingen internationale erkenning uit de designwereld in het beroemde design blog Dezeen, en werden in 2017 tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Ons doel is duidelijk: het blijven delen van onze boodschappen voor een inclusievere samenleving voor iedereen. Waar nieuwe kansen voor materiaal worden omgesmeed tot nieuwe kansen voor mensen. Simpel, duurzaam, inclusief.

Actief bij

Makers Unite

Rol binnen initiatief

Ik ben mede-oprichter en directeur van de initiatief Makers Unite die bestaat als een stichting sinds Augustus 2016.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.makersunite.eu