Ted Braakman

Ted-1zw

Ted Braakman is 19 jaar jaar oud en Ted is oprichter en CEO Hero. Dat klinkt cool, maar hij is met 19 jaar overal verantwoordelijk voor

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

Ik nomineer Ted Braakman, oprichter van cleantech startup Hero Balancer. Duurzaamheid zit in Teds genen, hij komt uit een gezin waarin duurzaam centraal staat. Met ouders die beiden werken in de duurzame energie, gaan de gesprekken aan de keukentafel over duurzaam verwarmen, zon- en windenergie. Zo was Ted al op zijn 9e getuige van het boren van 150 meter diepe bodembronnen in de voortuin, hij zag de warmtepomp, zonnepanelen en de elektrische auto verschijnen. Toen Ted stopte met zijn studie International Business begon hij bij een bedrijf dat grootschalige verwarmingssystemen maakt. Daar worstelden ze met de vraag hoe we verwarming slimmer kunnen maken. Ted dacht na, startte een startup buiten het bedrijf. Hero was geboren.
Hero ontwikkelt software in mini computers voor grootschalige verwarmingsinstallaties in kantoren, scholen en appartementencomplexen. Algoritmes in de Hero analyseren allerlei parameters die van invloed zijn op de energieopname van het systeem. Of dat nu gas, elektriciteit, zonne-energie of aardwarmte is. Hero kijkt naar de actuele warmtevraag, wat de buitentemperatuur is, en naar de trends uit het verleden. Warmte is langzaam: als je nu begint te verwarmen is de invloed daarvan pas later merkbaar. Wanneer je dankzij die algoritmes al weet wat de energieconsumptie straks gaat worden, kun je op basis daarvan gaan verwarmen. Of juist niet. Hero ‘balanceert’ vraag en aanbod, waardoor besparingen van wel 25 procent gehaald worden op de energieconsumptie.

Doel

Hero zag als entiteit in 2017 het daglicht. Met alleen een idee, een website en een logo onder de arm heeft Ted op 18 jarige leeftijd de stap gezet naar het ondernemerschap. Hij wist een plekje te veroveren in het startup programma van Rockstart. Naast de doorontwikkeling van het product, de software, werd Ted gecoacht en gevormd op vlakken als ondernemerschap, financiering, juridische kennis, marketing automatisering, sales. Nu, één jaar later staat er een volwassen startup met een product dat zijn beloftes waar maakt. De Hero draait op 6 projecten en iedere dag zijn ze weer met 4 man hard aan het werk om Hero nog slimmer te maken, verder uit te rollen en in meer installaties te laten draaien. Iedere nieuwe installatie brengt Teds bedrijf een stukje verder, iedere installatie draagt bij aan een beter milieu door een efficiëntere energie inzet. Wij zijn trots op Ted als duurzaam ondernemer, en op Hero als schaalbaar, meetbaar en betaalbaar product. De markt is er klaar voor, de gebouwde omgeving moet duurzamer gaan verwarmen. De 80.000 appartementen in Nederland, de 1 miljoen gestapelde woningen in Duitsland en alle utilitaire gebouwen kunnen duurzamer verwarmd worden. Let’s start!

Actief bij

Hero Balancer BV

Rol binnen initiatief

Ted is van A tot Z betrokken bij de oprichting van Hero Balancer en bij de ontwikkeling en uitrol van de software. Draagt de risico’s, zet beleid uit, trekt personeel én investeerders aan.
Ted heeft zelf gevochten voor een plekje bij Rockstart, voor het startup programma van IDEA en voor het startup programma van E.ON. Heeft keihard gewerkt om in een jaar tijd niet alleen een idee naar werkend, schaalbaar en betaalbaar product te brengen, maar ook om te groeien van ‘schoolverlater’ naar volwaardig ondernemer, gesprekspartner en visionair in de wereld van de duurzame verwarmingssystemen.
Ga eens met hem in gesprek, vraag eens naar zijn motivatie, zijn ideeën, zijn toekomstbeeld van duurzaam en gasvrij verwarmen van de gebouwde omgeving.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://www.herobalancer.nl/