Ted Braakman

Vierkant-Ted-Braakman-FC1

Ted Braakman is 20 jaar oud en Oprichter en Directeur

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

Duurzaamheid zit in Teds genen, hij komt uit een gezin waarin duurzaam centraal staat. Met ouders die beiden werken in de duurzame energie, gaan de gesprekken aan de keukentafel over duurzaam verwarmen, zon- en windenergie. Zo was Ted al op zijn 9e getuige van het boren van 150 meter diepe bodembronnen in de voortuin, hij zag de warmtepomp, zonnepanelen en de elektrische auto verschijnen. Toen Ted stopte met zijn studie International Business begon hij bij een bedrijf dat grootschalige verwarmingssystemen maakt. Daar worstelden ze met de vraag hoe we verwarming slimmer kunnen maken. Ted dacht na, startte een startup buiten het bedrijf. Hero was geboren.
Hero ontwikkelt software in mini computers voor grootschalige verwarmingsinstallaties in kantoren, scholen en appartementencomplexen. Algoritmes in de Hero analyseren allerlei parameters die van invloed zijn op de energieopname van het systeem. Of dat nu gas, elektriciteit, zonne-energie of aardwarmte is. Hero kijkt naar de actuele warmtevraag, wat de buitentemperatuur is, en naar de trends uit het verleden. Warmte is langzaam: als je nu begint te verwarmen is de invloed daarvan pas later merkbaar. Wanneer je dankzij die algoritmes al weet wat de energieconsumptie straks gaat worden, kun je op basis daarvan gaan verwarmen. Of juist niet. Hero ‘balanceert’ vraag en aanbod, waardoor besparingen van wel 25 procent gehaald worden op de energieconsumptie.

Doel

Nadat Ted Hero Balancer in 2017 heeft opgericht heeft Ted het volledige traject van idee naar volwaardig bedrijf geleid en meegemaakt. Vorig jaar stond Ted al in de duurzame jonge 100 lijst, destijds met 4 man achter zicht bij Hero Balancer. Vandaag de dag is dat al 14 man, nog steeds met Ted aan het roer.

Ook groeit het aantal projecten sterk. Na de officiele marktintroductie in januari 2019 zijn al 30 locaties overtuigd van de Hero Balancer. Deze worden in de aankomende maanden aangesloten en zullen samen veel CO2 besparen de aankomende jaren.

Actief bij

Hero Balancer B.V.

Rol binnen initiatief

Ted is van A tot Z betrokken bij de oprichting van Hero Balancer en bij de ontwikkeling en uitrol van de software. Draagt de risico’s, zet beleid uit, trekt personeel én investeerders aan.
Ted heeft zelf gevochten voor een plekje bij Rockstart, voor het startup programma van IDEA en voor het startup programma van E.ON. Heeft keihard gewerkt om in een jaar tijd niet alleen een idee naar werkend, schaalbaar en betaalbaar product te brengen, maar ook om te groeien van ‘schoolverlater’ naar volwaardig ondernemer, gesprekspartner en visionair in de wereld van de duurzame verwarmingssystemen.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://www.herobalancer.nl