Styn Claessens

219A7572-2

Styn Claessens is 27 jaar oud en Founding Partner Kipster

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Ik ben kippenboer. Samen met mijn compagnons bouw ik de meest dier-, milieu- en mensvriendelijke boerderij voor legkippen ter wereld. Waarom? Omdat ik zie dat het anders kan, en omdat het anders moet. Tenminste, als we in de toekomst een lekker eitje willen eten zonder dieren te kwellen, het milieu te verpesten en boeren uit te knijpen.
Het begon als mijn droom om mijn sector te veranderen, en nu is het mijn werkelijkheid. Nederland heeft een lange traditie als het gaat om agro-innovaties. Die traditie zet Kipster voort door een nieuwe standaard voor legkippen te introduceren, waarmee mens en dier vooruit kan. Kipster werkt aan de hele keten, van diervoeding tot distributie naar de supermarkt, en kijkt dus verder dan de boerderij alleen. De eerste Kipster staat in Limburg en ik verwacht er de komende jaren nog vele te gaan bouwen over de hele wereld.
Waar het op neer komt is dat Kipster boerenslimheid combineert met de nieuwste technologie, en we laten ons niet van de wijs laten brengen door wat ‘gangbaar’ is.
Zo hebben we een boerderij gebouwd waar:
- de kip weer echt kip mag zijn in een voor haar natuurlijke omgeving
- we meer energie opwekken dan we gebruiken
- fossiele brandstof niet meedoet
- de broertjes van de legkippen niet vergast worden
- het voer komt van afvalstromen komt en niet van het land waar je ook voedsel voor mensen kunt verbouwen
- de lucht schoner de boerderij verlaat dan erin gaat
- enzovoort
Ook leuk om te melden: voor de komende 5 jaar he

Doel

Het is eigenlijk te veel om op te noemen. We hebben onder meer bereikt:
- dat je intensief kippen kunt houden, én tegelijk de kwaliteit van het leven van mens en dier kunt verhogen, zonder dat de kosten de pan uit rijzen of het milieu extra belast wordt.
- dat je als boer prima zaken kunt doen met Lidl, en dat ze een eerlijke prijs vragen aan de consument voor, én mij als boer een eerlijke prijs bieden.
- dat je de broertjes van de leghennen wel groot kunt brengen, en niet op dag 1 hoeft te vergassen, zoals gebruikelijk is.
- dat kippen die bejaard zijn niet op transport naar Polen hoeven en gedumpt worden in Afrika om daar de markt te verstoren, maar dat je die hier ook netjes kunt verwerken tot 3 sterren vleesproducten
- dat je van reststromen kwalitatief hoogwaardig kippenvoer kunt maken en dat je beschuit, knäckebröd, en ander voedsel dat over datum of gebroken is niet weg hoeft te gooien
- dat WakkerDier fan van ons is: ze gaan in oktober reclame voor Kipster maken, als de eerste eieren in de Lidl liggen
- dat de Dierenbescherming ons gaat promoten
- dat wethouders en gedeputeerden uit Limburg aanwezig waren bij de start van de bouw van Kipster
- dat wij de media nie

Actief bij

Kipster

Rol binnen initiatief

Kipster heb ik samen met mijn drie compagnons opgezet. Ook heb ik met mijn ouders geinvesteerd in dit bedrijf. Ik ben verantwoordelijk voor de operatie, wat neer komt op de technische realisatie en het houden van de dieren. Kortom, ik ben de boer.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.kipster.nl/