Sophie Gunnink

Foto-huisduinen

Sophie Gunnink is 28 jaar oud en Projectleider

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

In mijn werk als projectleider bij de gemeente Utrecht zet ik me in om mijn stad duurzamer te maken. Ik werk met name aan projecten op het gebied van duurzame mobiliteit en luchtkwaliteit en aan groeninitiatieven als de Oosterspoorbaan. Een belangrijk speerpunt in mijn werk is dat ik graag samenwerk met bewoners en ondernemers. Zij weten immers vaak beter dan de gemeente wat werkt in hun omgeving.

Doel

Ik werk al een aantal jaren als projectleider deelauto's en zorgde ervoor dat Utrecht de meeste deelauto's per 100.000 inwoners heeft van Nederland (en nummer 2 is van Europa). Ook wonnen we afgelopen jaar de Autodeel Award.

Vorig jaar mei organiseerde ik de start van de EU Green Week in Utrecht. We ontvingen alle bestuurslagen: van de VN, EU Commissaris, Minister, Gedeputeerde tot Burgemeesters en wethouders. Ook zorgde ik ervoor dat zoveel mogelijk groene initiatieven in Utrecht betrokken werden bij dit evenement zodat iedereen kan zien dat we groen in Utrecht echt samen doen.

Daarnaast werk ik momenteel aan een ambitieus plan om de luchtkwaliteit in Utrecht een stuk gezonder te maken. Dat is namelijk hard nodig. Elk jaar sterven 11.000 mensen in Nederland vroegtijdig aan de gevolgen van slechte lucht. De inhoud van dat plan is nog even vertrouwelijk, maar daar komt binnenkort meer over naar buiten!

Tot slot: in mijn studententijd heb ik stichting Young & Fair mede-opgericht. Dit is hét platform voor eerlijke handel en duurzaamheid. In de tijd dat ik actief was bedachten we o.a. het Fair Fashion Festival. Ik ben er enorm trots op dat deze organisatie nog steeds zo groeit!

Actief bij

Gemeente Utrecht

Rol binnen initiatief

Ik werk bij het Projectmanagementbureau van de gemeente Utrecht. Wij worden ingehuurd door andere afdelingen door de hele gemeente heen als projectleider. Ik heb me de afgelopen jaren gespecialiseerd in projecten op het gebied van duurzame mobiliteit en luchtkwaliteit, en werk daarnaast vaak in projecten met veel bewonersparticipatie.

Vanuit welke rol

Young professional