X

Ben of ken jij iemand die bezig is met duurzaamheid en 32 jaar of jonger is?

Laat ons dan weten waar jijzelf of die ander mee bezig is. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!
 
geef op & tip ons

Simon Schilt

Profielfoto-geknipt

Simon Schilt is 24 jaar oud en Co-Founder

Thema

Voedsel en landbouw

Initiatief

Het voedselsysteem heeft grote impact op milieu en klimaat en heeft tegelijkertijd de potentie om onderdeel te zijn van de oplossing. Dit realiseerde ik me met 2 anderen en daarom richtten we in januari 2020 het bedrijf Gros op. Een creatief bureau dat als doel heeft de duurzame voedseltransitie te versnellen. Want alhoewel er al veel gebeurt omtrent de voedseltransitie, dringt de tijd. Daarom helpen wij mensen en organisaties in de gehele keten, van producent tot consument, om de transitie te maken. Zo ontwikkelen we bijvoorbeeld in samenwerking met het Ministerie van LNV een tool die consumenten helpt minder voedsel te verspillen en anders te kijken naar voedsel, ontwerpen we een programma dat voedselverspilling terugdringt op kindercentra en denken we na over nieuwe vormen van retail en landbouw. Onze creativiteit en vakoverstijgende kennis zijn hierin de sleutel. Zo is een van ons een Food Designer, komt een ander uit de organisatie- en gedragswetenschappen en breng ik zelf kennis in vanuit Industrial Ecology. Dit is de master die ik momenteel volg aan de universiteit Leiden en de TU Delft en volledig gericht is op het ontwikkelen van duurzaamheidsoplossingen en herinrichten van industrie en maatschappij zodat de grenzen van de planeet niet overschreden worden. Ook binnen deze master richt ik me op het verduurzamen van het voedselsysteem. Zo probeer ik met mijn studie en onderneming een brug te slaan tussen kennis en praktijk binnen duurzaamheid.

Doel

Mijn 'duurzame ontdekkingstocht' begon toen ik voor mijn studie keuze stond. Ik koos internationale ontwikkelingsstudies aan de universiteit van Wageningen. Tijdens deze studie leerde ik meer over wat er mis in de wereld dan over hoe het op te lossen valt. Dat frustreerde me, dus begon ik te zoeken naar actie en tastbare oplossingen waar ik in kon vertrouwen. Zo kwam ik bij het concept van sociaal/duurzaam ondernemen terecht. Tijdens het schrijven van mijn thesis groeiden de kriebels om zelf iets te gaan doen en besloot ik me op te geven voor de Circular Challenge van BlueCIty. Een wedstrijd voor young professionals en studenten om de circulaire economie in praktijk te brengen. Samen met mijn team won ik de challenge met het idee om tegels te maken van bagger (tot voor kort gezien als afval). Met dit idee en team startte ik mijn eerste duurzame startup: Waterweg. Een jaar lang zette ik me in voor Waterweg, stonden we in de finale van de Philips Innovation award en wonnen we een aantal startup challenges. Toen ik besloot te starten met mijn master ben ik gestopt, maar het bedrijf bestaat nog! Nu sta ik aan een nieuwe challenge: de transitie van het voedselsysteem.

Actief bij

Gros (eigen bedrijf)

Rol binnen initiatief

Ik ben een van de trotse oprichters van Gros en tevens 'hoofd' voedsel duurzaamheid. Ons team bestaat uit verschillende disciplinaire achtergronden. Mijn taak is om (technische) kennis en expertise in te brengen vanuit de duurzaamheidswetenschappen en het bedrijf de goede richting in te sturen met de ervaring die ik heb. Maar de kracht van ons bedrijf komt uiteindelijk uit ons teamwork en de bundeling van verschillende invalshoeken. Duurzaamheid is namelijk uiteindelijk een thema dat interdisciplinair aangepakt dient te worden.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://www.gros-food.nl/