Sem Roefs

sem roefs

Sem Roefs is 27 jaar oud en Directeur

Thema

Voedsel en landbouw

Initiatief

Sem is als nieuwe directeur van MijnStadstuin - Ecologisch Innovatielab voor Stadslandbouw verantwoordelijk voor de doorstart van MijnStadstuin. Hier leren Amsterdammers over voedsel en de productie daarvan door hun eigen voedsel te produceren - zo gaan zij lokaler, seizoenaler en minder verspillend eten. Ook zijn meer dan tien ondernemers dagelijks bezig om oplossingen te vinden voor het kapotte voedselsysteem door middel van innovatieve businessmodellen, er wordt dagelijks gewerkt aan het ontwikkelen van een regeneratief voedselsysteem bijvoorbeeld door middel van het maken van hoogwaardige compost van groen-'afval' uit de buurt dat anders verbrand zou worden.

MijnStadstuin zorgt voor een plek; waar bewoners van Amsterdam kunnen moestuinieren, waar voedsel ondernemers kunnen experimenteren en waar kennis uitgewisseld kan worden over voedsel.

Doel

Door het verhuren van moestuinen aan particulieren, al dan niet met de inzet van de Tuinbutlers, faciliteert MijnStadstuin kennis over het produceren van duurzaam voedsel voor de inwoners van Amsterdam en omstreken. Het biedt hen de kans om hun eigen ecologisch verantwoorde en lokale groenten en fruit te verbouwen.

Ook biedt MijnStadstuin een kleurrijke groep startende ondernemers de ruimte om gezamenlijk te werken aan alternatieven voor het bestaande landbouwsysteem. Door middel van; lidmaatschappen, het verwerken van reststromen, het stimuleren van korte ketens, het vergroten van de biodiversiteit en het eigenhandig verwaarden van producten creëren zij innovatieve business modellen werken zij aan een toekomstbestendig voedselsysteem. Samen vormen deze ondernemers het hart van MijnStadstuin.

MijnStadstuin ontplooit ook een aantal regeneratieve projecten op eigen initiatief. Er is een voedselbos van ruim 6000m2, er wordt samen met de ondernemersvereniging compost gemaakt van groen-’afval’ uit de buurt, er wordt samen met bierbrouwer Oedipus hop verbouwd en er wordt een communitygebouw neergezet waar in de toekomst nog veel meer mensen kunnen leren over duurzaam en gezond voedsel!

Actief bij

MijnStadstuin

Rol binnen initiatief

Sem Roefs maakt zich op dit moment als directeur van MijnStadstuin hard voor een toekomstbestendig voedselsysteem. Verder was hij tot voor kort penningmeester van het Slow Food Youth Network. Een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem. Sem is een mega liefhebber van goed voedsel. Door zijn zeer scherpe en pragmatische houding krijgt Sem veel voor elkaar. Ook al praat ie graag, als geboren Rotterdammer past hem het motto ‘geen woorden maar daden’ als geen ander.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.mijnstadstuin.nl & https://www.regeneration.nu/