Saskia Tegnell

image1

Saskia Tegnell is 27 jaar oud en Transitiemaker

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Hoe ziet een duurzame samenleving er eigenlijk uit? Maar vooral: hoe komen we daar? Dit zijn vragen die ik mij vrijwel dagelijks stel en dagelijks mee bezig ben.

Bij Squarewise krijg ik als jonge Transitiemaker kansen om op een innovatieve manier bij te dragen aan het versnellen van de transitie naar een duurzame samenleving. Op dit moment ben ik betrokken bij projecten om in samenwerking met gemeenten de eerste aardgasvrije wijken te realiseren. 95% procent van de Nederlandse bevolking kookt en verwarmt zijn of haar woning namelijk op aardgas. Dat moet anders als we naar een volledig energieneutrale gebouwde omgeving willen.

Ik ben in de aardgasvrij-projecten concreet betrokken bij het opzetten van een concept voor een integrale aanpak voor de wijk (we hebben hiervoor LEV opgericht: een organisatie die lokaal zorgt voor stappen naar het verduurzamen van de gebouwde omgeving) en met communicatie naar bewoners. Vooral in dat laatste ontstaat steeds hetzelfde obstakel: de gemeente wil aardgasvrij, de overheid heeft hoge ambities daarbij maar onder de Nederlandse bevolking leeft het niet. Er dus nog flink wat bewustwording nodig om vooruit te komen met de transitie. Daarom ben ik sinds kort naast de projecten ook bezig met de campagne 'wij zijn aardgasvrij’: bewustwording rondom aardgas.

Doel

Om de bewustwording rondom de transitie naar een duurzamere samenleving te vergroten ben ik binnen Squarewise bezig met projecten maar ook het schrijven van blogs over verschillende (transitie-gerelateerde) onderwerpen.

De laatste tijd ben ik steeds meer gaan focussen op aardgas. Ik merk dat het bewustzijn over de noodzaak van het aardgas af te gaan laag is en dat de ontvankelijkheid voor de boodschap daardoor beperkt wordt. Om het bewustzijn te vergroten is het idee ontstaan om een beweging te starten: ‘wij zijn aardgasvrij'. Daarin staan ideeën rondom aardgasvrij koken, als startpunt voor een aardgasvrije gebouwde omgeving, centraal. Door klein en behapbaar te beginnen kan de bewustwording rondom het verhaal beter en sneller vergroot worden. Hierover ben ik met een collega in gesprek met chef koks en andere partijen en willen in de komende tijd de eerste stappen zetten.

Wat mij naast duurzame energie ook bezig houd is afval: daarom ben ik op persoonlijk vlak ook bezig; bijvoorbeeld met het experiment ‘Plastic Free November’ dat ik samen met twee studiegenoten in 2013 heb opgestart.

Actief bij

Squarewise

Rol binnen initiatief

Bezig om… de transitie naar een duurzamere samenleving te versnellen. Dit door mee te werken om icoonprojecten te realiseren binnen Squarewise en bewustwording te vergroten: op dit moment rondom aardgasvrij.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.squarewise.com