Sanne Preso

0

Sanne Preso is 31 jaar oud en Consultant Duurzaamheid en Circulaire Economie

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Advies op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie binnen Alliander, dit bevat o.a:
- Onderdeel van inkoopteams waar ik het thema duurzaamheid vertegenwoordig en erg concreet weet te maken in o.a. strategievorming en gunningscriteria.
- Projectlid in diverse projecten en onderzoeken waar systeemdenken en systeemintegratie met klanten belangrijk is om gezamenlijk duurzaamheidsambities te realiseren.
- Advies op het gebied van meetmethodieken en rapportages om circulariteit te meten en monitoren.

Voordat ik bij Alliander aan het werk ging was ik al eerder op meerdere gebieden bezig met duurzaamheid, o.a:

In 2012 heb ik de groentetas nieuw leven ingeblazen. Dit initiatief uit 1994 om biologische groente en fruit op de Uithof in Utrecht te verkopen lag al een aantal jaar stil. Wat ik heel tof vond is dat het een laagdrempelig initiatief is dat laat zien dat het stiekem heel gemakkelijk is om biologische groenten en fruit te kopen. Na 1,5 jaar de groentetas gerund te hebben stond er een stevig genoeg fundament om het aan de volgende club over te dragen. En met veel plezier kan ik nu zeggen dat deze nu nog steeds bestaat

Doel

Voor Alliander:
- Als projectlid in inkoopteams voor diverse assets (materiaalgroepen) gunningscriteria uitgewerkt en gedeeld met de markt, hierdoor zijn de meest ambitieuze en best presterende leveranciers op het gebied van duurzaamheid geselecteerd. Ook zijn er met deze leveranciers, mede door mij, concrete afspraken gemaakt over continue verbetering van de te leveren duurzaamheidsprestaties gedurende contractperiode.

- De KPI circulair inkopen bij Alliander doorontwikkeld en onderhouden. Hierin is de score van 6% circulair ingekocht (boven target) in het jaarverslag 2017 opgenomen. De KPI en de meetmethodiek (o.a. grondstofpaspoort) die hieronder ligt is door Allianders externe auditer (Deloitte) goedgekeurd. Hierin heb ik inhoudelijk een belangrijke rol gehad.

- Een uitgebreid onderzoek naar de ecologische impact en transparantie van de koper- en aluminiumketen opgeleverd m.b.t. de Alliander bedrijfsvoering (o.a. kabels). Dit is tevens door mij gepresenteerd en gedeeld met collega's uit de infrabranche.

Actief bij

Liandon (onderdeel van Alliander)

Rol binnen initiatief

Ik ben een van de twee consultant binnen Liandon die Alliander adviseert op het gebied van circulaire economie. Hierin breng ik o.a. het systeemdenken en de R-hierarchie binnen in inkoopprocessen en de projecten waarin wordt bepaald welke inkoopcriteria Alliander hanteert voor haar materiaalintensieve assets.

Naast dit advies ben ik iemand die afdelingen met elkaar verbindt en verder ga dan alleen advies op papier maar hier ook echt de acties aan koppel die maken dat de voorstellen een succes kunnen worden.

Vanuit welke rol

Young professional