Sander van ‘t Foort: ‘Kan jij het verschil maken?’

Het verkopen van deurbellen op zonne-energie, onderhandelen over het SER Energie Akkoord, het mede bepalen van de duurzaamheidsparagraaf van het verkiezingsprogramma van een politieke partij. Dit is zomaar een greep uit een aantal verhalen die ik heb gehoord van actieve DJ100-leden, jongeren die op hun leeftijd al een verschil maken. Ook jij kunt een verschil maken als toekomstig DJ100-lid. Ik zal je uitleggen waarom.
 
Een belangrijke reden die het belang van duurzame jongeren onderstreept – en het bewijs vormt dat ook jij (straks) een verschil kan maken – is dat jongeren vaak een verfrissende visie op zaken hebben. Ik heb gezien hoe een groep jongeren met een passie voor duurzaamheid aan tafel met een Tweede Kamerlid, ook met een passie voor duurzaamheid, vooruitstrevender was dan het Kamerlid. In dit geval kwam dat omdat de jongeren verder durfde te kijken. Ook zijn jongeren soms radicaler in hun ideeën. Innovaties en transities worden niet bereikt door incrementele stappen te zetten, maar door het stuur rigoureus om te gooien. Jongeren zien dat vaak goed in.
 
Een duurzaamheidprominent vertelde mij ooit dat juist jongeren een vuist kunnen maken. Wat ik jou als potentieel DJ100-lid zou mee willen geven is om acties gezamenlijk met andere jongeren op te pakken. Waarom? Grote bedrijven hebben een ‘licence to operate’ (lees: goedkeuring) van de samenleving nodig om te kunnen opereren. Als DJ100-leden handelingen van een bedrijf veroordelen, dan staat het bedrijf in een negatief daglicht. Opeens heb je als DJ100(-lid) een onderhandelingspositie. Dit betekent niet dat je meteen allerlei bedrijven negatief in de publiciteit moet brengen, maar je kunt deze onderhandelingspositie gebruiken als middel om constructief tot oplossingen te komen. Dit is een voorbeeld hoe je wel degelijk een verschil kan maken.
 
Wat voor verschil je ook beoogt te maken in de wereld, het blijft van belang dat je goed je motieven onderzoekt. Zet je je in voor duurzaamheid omdat het moet, omdat het hoort of omdat het loont? Persoonlijk denk ik dat het belangrijk is dat je duurzaamheidsidealen nastreeft. Je zet je dan in voor duurzaamheid omdat het hoort. Wil je er geld mee verdienen of zet je je alleen in voor duurzaamheid omdat het volgens de wet moet? In die gevallen word je motivatie meer extern bepaald, je zet je dan in voor duurzaamheid omdat het loont of omdat het moet. Uiteraard kan je je prima voor duurzaamheid inzetten omdat het je persoonlijke overtuiging is (duurzaamheid omdat het hoort), het volgens de wet moet (duurzaamheid omdat het moet) en omdat je er geld mee verdient (duurzaamheid omdat het loont). Hoe dan ook, zorg er zo veel mogelijk voor dat je handelt op basis van jouw eigen duurzaamheidsidealen.
 
Ben jij nog jong en zet jij je in voor duurzaamheid omdat het hoort? Weet jij nu al het verschil te maken door vooruitstrevend te zijn? Wil jij nog meer een verschil maken? Dan weet je nu wat jou te doen staat!
 

Door Sander van ‘t Foort: Voorzitter Partijcommissie Duurzaamheid ChristenUnie én jurylid van de Duurzame Jonge 100 2014