Sander Peltenburg

BlueCity-Circulaire-Economie-2019-maart-15

Sander Peltenburg is 27 jaar oud en Founder - Kreketeur

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Met de krekerij hebben we als doel gesteld om Krekels en Sprinkhanen voor 2030 in Europa onderdeel te laten worden . Daarmee willen we een bijdrage leveren aan de duurzame eiwittransitie. Wij ontwikkelen producten met als basis Krekels en sprinkhanen die passen binnen ons Nederlandse dieet.

Deze dieren hebben significant minder water, voedsel en land nodig om te houden in vergelijking met traditioneel vee. Daarnaast kunnen ze worden gevoed op reststromen die overblijven van primaire productie voor mensen. Daardoor concurreren deze dieren niet met de voedselvoorziening voor de rest van de wereld. Momenteel werken we aan het zo circulair mogelijk opzetten van deze nieuwe insector. Wij kweken de dieren echter expres niet zelf, Krekels en sprinkhanen kunnen op een traditionele boerderij gehouden worden.

Melkveehouderijen die niet mee kunnen komen hebben met deze dieren een alternatief. Door krekels en sprinkhanen te kweken op die huidige boerderij kunnen ze hun bedrijf behouden en toekomstbestendig worden. Dit is niet alleen een visie voor de toekomst, dit plan voeren we nu al uit met zo’n nieuwe veehouderij (JOYBugs).

In de proteïne transitie is er vaak geen plaats voor de huidige veehouderijen. Met de Krekerij kunnen we een alternatief bieden zodat ze niet uit het landschap verdwijnen. De Krekerij zorgt er daarna voor dat met mooie producten die passen in onze eetcultuur mensen overtuigd worden ze te eten en zo een steentje bij te dragen aan een duurzame samenleving.

Doel

We begonnen met een idee om insecten als proteïne bron van de toekomst relevant te maken voor de Nederlandse consument. Inmiddels hebben we al tienduizenden mensen ons krekelvlees in de vorm van de krekelburger laten proeven. Door persoonlijk meerdere malen per week als spreker of cateraar op te treden en te vertellen over de proteïne transitie maak ik dit op een toegankelijke manier tastbaar voor mensen.

In een jaar tijd hebben we ons bedrijf laten groeien naar 13 enthousiaste teamleden en hebben de eerste restaurants de krekelburger op het menu gezet. Door verschillende keren de landelijke media te halen via de radio en krant hebben we ook talloze mensen het verhaal over de proteïne transitie met deze dieren verteld.

We hebben eens stichting opgezet genaamd de Insector waarmee we verschillende partijen bij elkaar brengen en helpen verschillende studentengroepen hun eigen bedrijf op te zetten met insecten. In het project de "Hollandse grashopper, dat is een echte topper!" zijn we als penvoeder nu ketenregisseur van de nieuwe voedselketen met krekels en sprinkhanen.

Actief bij

de Krekerij / Burgs Foods

Rol binnen initiatief

Samen met mijn Co-Founder George Brandenburg ben ik twee jaar geleden begonnen met het idee om insecten als proteine bron van de toekomst voor mensen nu relevant te maken. Zelf ben ik verantwoordelijk voor het opzetten van de bedrijfsvoering en contact leggen met partners en stakeholders.

Ook ben ik beschikbaar als spreker en vertel ik meerdere malen per week over hoe wij de toekomst zien van een duurzame circulaire landbouw door middel van Krekels en Sprinkhanen en hoe je reststromen kan gebruiken voor nieuwe (voedsel) producten. Ik zet mijzelf op alle mogelijke manieren in om mensen te inspireren en te motiveren om zelf ook aan de slag te gaan met een duurzamer dieet en voor een duurzame wereld.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://krekerij.nl/