Roeland Menger

011

Roeland Menger is 29 jaar oud en Corporate Finance

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

Roeland is tijdens zijn studie achter zijn passie voor duurzame energie gekomen. Tijdens zijn master Energy Science heeft hij o.a. voor Van Oord meegeholpen aan de ontwikkeling van offshore wind projecten, als voor RWE en DONG gewerkt aan een transitieplan om van oude kolencentrales ‘renewable jet fuel’ faciliteiten te maken (als onderdeel van het Climate-KIC RENJET project). Na zijn studie is hij bij Rebel Energy, Water & Climate gaan werken, om zo vanuit een financiele hoek mee te bouwen aan grote wind energie projecten in Nederland. Omdat de transitie hem niet snel genoeg ging, is hij inmiddels gaan werken voor een start-up die het radicaler aanpakt: duurzame energie brengen aan gezinnen in sub-Sahara Afrika. Via ‘solar home systems’ worden deze gezinnen, die tot dan toe voor verlichting nog moesten rekenen op vervuilende kerosine kaarsen, aangesloten op hun eigen zonnepaneel, lithium-ion batterij en efficiente LED verlichting, voor hetzelfde bedrag per maand als ze tot dan toe aan kerosine betaalden. Hierdoor hebben zij 24/7 toegang tot duurzame, betrouwbare en betaalbare energie.
Ook in zijn vrije tijd pakt Roeland initiatieven op om impact te kunnen maken. Zo is hij onderdeel van het Engineers Without Borders – Business Impact Team, onderdeel van de GOGLA Impact working group, en zit hij in de raad van advies van een aantal jonge impact start-ups, waaronder Masar (zone-energie in zeecontainers) en Impact Journey (platform voor “visual story-telling” )

Doel

Off Grid Electric heeft inmiddels ‘solar home systems’ geinstalleerd bij meer dan 160.000 huishoudens in 4 verschillende landen in sub-Sahara Afrika (Tanzania, Rwanda, Ivoorkust en Ghana). Hiermee hebben zij direct een impact op meer dan 800.000 mensen hun dagelijkse leven.
In zijn andere rollen is Roeland verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van onder andere een mini-grid in Madagascar, een pico-zonnepark in Togo, de lancering van het platform Impact Journey en de financiering van meerdere grote windmolen projecten in Nederland.

Actief bij

Off-Grid Electric

Rol binnen initiatief

Off-Grid Electric is een jonge start-up en een social enterprise, die ervoor wil zorgen dat SDG 7 (“Ensure access to affordable, reliable, sustainable and modern energy for all”) zo snel mogelijk bereikt wordt. Hiervoor richt zij zich op sub-Sahara Afrika, en dan specifiek de mensen aan de onderkant van de samenleving, in veelal rurale gebieden.
Voor Off Grid Electric is Roeland de afgelopen periode in de leiding geweest op alle fronten van externe financien. Dit houdt in dat hij verantwoordelijk was voor de funding van het jonge bedrijf, om zo ervoor te zorgen dat het bedrijf kan blijven groeien in deze moeilijk te financieren markten waarin zij opereert.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://offgrid-electric.com/