Robin Stuiver

IMG_3483

Robin Stuiver is 25 jaar oud en Co-founder en eigenaar

Thema

Sociale innovatie

Initiatief

Ik ben mede-eigenaar van de start-up Selficient B.V., dat is ontstaan en opgezet samen met een andere initiatiefnemer van het gelijknamige Hogeschool Utrecht project. Wij willen Selficient-huizen op de markt brengen en een combinatie van betaalbare duurzaamheid, toekomstbestendigheid, levensfasebestendigheid, aanpasbaarheid en een korte bouwtijd mogelijk maken.

Wij maken gebruik van een platform, waarop de voorzieningen voor verschillende modellen al gemaakt zijn en onderdelen uit te wisselen en vervangen zijn, zonder sloop. Ons huis door deze aanpak meeleven met de levensfase en de woonbehoefte van de bewoner. Dat houdt in dat het huis uitgebreid of ingeperkt kan worden o.b.v. de woonwensen en dat de bewoner in principe niet meer hoeft te verhuizen. Wil de bewoner toch verhuizen kan dat ook met dit huis. Alles is namelijk zo ontworpen dat het te demonteren is en ergens anders weer op te bouwen is, waarbij niet gesloopt hoeft te worden en minimaal afval ontstaat: er is ontworpen volgens de circulaire economie. Dit alles wordt voltooid in een aanzienlijk korte bouwtijd, waardoor grote oplages mogelijk zijn. Daarnaast wordt dit tegen een marktconforme prijs aangeboden, zodat het beschikbaar wordt voor een breed publiek en uiteindelijk iedereen toekomst- en levensfasebestendig kan wonen. Wij willen verschillende varianten aanbieden, van basis tot luxe, zodat een breed publiek bereikt kan worden en niet ingespeeld wordt op een enkele doelgroep met alleen hun woonbehoeften.

Doel

Met Selficient hebben wij deelgenomen aan de Solar Decathlon 2017 in Denver, USA. Dit is een internationale studentencompetitie waarin teams worden uitgedaagd om een zo duurzaam mogelijke woning te ontwerpen, bouwen en opereren. Wij hebben de publieksprijs, 2e prijs voor marktpotentieel, 3e prijs voor water en 4e prijs voor architectuur binnen gesleept.
Verder heb ik de HU-genoten prijs ontvangen, is er uit dit project een onderwijsprogramma (Wonen 3.0) ontstaan waarbij challenge based leren centraal staat en soortgelijke competities mogelijk worden, is het huis opgebouwd op het Utrecht Science Park, hebben wij een partner netwerk opgezet, subsidies ontvangen en verschillende media behaald: NOS, AD, RTVU, DUIC, Renault (https://www.youtube.com/watch?v=eh1C-ZwDepw), NEMO .

Met de start-up zijn wij bezig om het concept en bedrijfsmodel verder te ontwikkelen, collega's en samenwerkingspartners te benaderen en de eerste verkoop op gang te brengen om de impact en bekendheid van onze start-up te vergroten op de woningmarkt, zodat meer mensen duurzaam, toekomstbestendig en levensfasebestendig kunnen wonen. Eind 2019 willen wij ons eerste project hebben.

Op 10 oktober 2018 hebben wij de Dag van de Duurzaamheid samen met Marjan Minnesma geopend bij ons huis op het Utrecht Science Park, waar ook wethouder Lot van Hooijdonk van de Gemeente Utrecht aanwezig was.

Actief bij

Selficient (B.V. )

Rol binnen initiatief

Zoals hierboven genoemd ben ik initiatiefnemer geweest van het HU-project. Ik was kernteamlid en construction manager en medeverantwoordelijk voor respectievelijk de richting en voortgang van het project en samen met de installation manager verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van concept en huis, waarbij ik leiding gaf aan het bouwkundeteam dat verantwoordelijk was voor de schil van het huis. Ik heb mijn studie een jaar uitgesteld om mijn verantwoordelijkheid te nemen binnen het project en dat doen slagen.
Daarnaast ben ik mede-oprichter en eigenaar van de start-up en bezig met de bedrijfsvoering, communicatie, conceptontwikkeling en het werven en benaderen van collega's en partners.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://selficient.nl/