Remco Lopez

Remco

Remco Lopez is 24 jaar oud en Internationaal Secretaris landelijk bestuur DWARS, GroenLinkse Jongeren

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Als bestuurslid Internationaal Secretaris van DWARS, GroenLinkse Jongeren organiseer ik samen met andere organisaties en commissies alle reizen van DWARS. Dit jaar zijn deze allemaal op een duurzame manier georganiseerd (lees: er is niet gevlogen). Zo zijn we naar Brussel geweest en gaan we binnenkort naar Boedapest met de bus.
De grootste reden echter om mij hier aan te melden is de organisatie van de reis naar de klimaattop in Polen afgelopen December. Samen met Jongeren Milieu Actief (JMA), Green Tickets en de Jongeren Klimaat Beweging (JKB), heb ik een reis georganiseerd voor 37 jongeren om de klimaattop in Katowice, Polen te bezoeken en te laten horen dat jongeren een ander klimaatbeleid willen, met name ook als het gaat om de belasting op vliegen en betere Europese treinnetwerken. Deze reis van 10 dagen was een geweldig innovatief project wat ook de landelijke media heeft bereikt.

Doel

Naast nationale nieuwsgeving en het onder de aandacht brengen van de vliegproblematiek (https://nos.nl/op3/artikel/2263604-niet-met-het-vliegtuig-zoals-de-rest-maar-met-de-trein-naar-de-top.html ) hebben we ook de problematiek opnieuw bij de NS onder de aandacht gebracht, die onze kaartjes sponsorde naar Berlijn (vanaf waar we met de bus zijn gegaan). Ook hebben we in Polen met Staatssecretaris Stientje van Veldhoven gesproken en haar aandacht getrokken naar deze problematiek en hebben we jongeren in Nederland kunnen mobiliseren om ook hun stem in Polen te laten horen. Meetbare impact is alleen met dit project nog niet geheel meetbaar. Wel heb ik dit verhaal ook gebruikt om tijdens het GroenLinks congres te lobbyen voor een standpunt in het Europees Programma van GL, namelijk dat de partij moest gaan staan voor een nieuw Europees orgaan gefocussed op Europese treinnetwerken, wat het gehaald heeft en nu verwerkt is in het partijprogramma.
De impact van de andere reizen ligt vooral bij de deelnemers (die we laten zien dat het mogelijk is) en bij het milieu door de CO2 die we dus niet uitstoten door te vliegen.

Actief bij

DWARS, GroenLinkse Jongeren

Rol binnen initiatief

Als nieuw aangestelde Internationaal Secretaris van DWARS ben ik in juli het gesprek aangegaan met andere organisaties als het gaat om de COP reis. Als initiatiefnemer en mede-oprichter van de COP reis en de samenwerking met JMA, JKB en Green Tickets ben ik ten alle tijden betrokken geweest bij het project en heb ik het overzicht gehouden. Daarnaast ben ik natuurlijk meegegaan en heb ik samen met de andere organisatoren de reis geleid.

Als Internationaal Secretaris ben ik daarnaast hoofdverantwoordelijk voor alle DWARS reizen en heb ik er persoonlijk voor gezorgd dat al onze reizen op een duurzame manier verlopen.

PS> vond het moeilijk om een thema te kiezen hieronder. Denk dat deze activiteit onder meerdere noemers valt.

Vanuit welke rol

Student