Reinier van den Berg: ‘Earth Overshoot Day’

Iedereen weet eigenlijk wel dat het niet erg verstandig is, om schulden op te bouwen. Natuurlijk, soms kan het even niet anders. Maar als het een levensstijl wordt, om als het ware dingen op de pof te kopen en te bezitten, dan valt vroeg of laat het doek. En blijken de schulden en de problemen onoplosbaar te zijn.
 
Wat we als individu dus wel beseffen, passen de meeste mensen niet toe op het grotere geheel: op de hele aarde. Omdat ze simpelweg niet weten dat we mondiaal gezien steeds grotere schulden opbouwen. Om hier een maat voor te hebben, heeft men het begrip Earth Overshoot Day in het leven geroepen.
 
Earth Overshoot Day is de dag van een bepaald jaar wanneer -vanaf 1 januari geteld- de mensheid wereldwijd net zoveel van de Aardse grondstoffen, voedingswaren, en dergelijke heeft opgebruikt als wat de Aarde in één jaar tijd terug kan opbrengen. Sinds 1986 bepaalt men deze dag. Ieder jaar valt de datum eerder in het jaar. Dit jaar viel Earth Overshoot Day op 19 augustus. De klok tikt geduldig door – of die op 5 voor twaalf staat, op 2 voor twaalf, of misschien al op 1 over twaalf, niemand die het weet.
 
Het is duidelijk: we zijn bezig om steeds grotere schulden op te bouwen. Maar het is nog niet te laat, de problemen zijn nog niet onoplosbaar. We hebben nog tijd. We hebben de kennis. Steeds meer mensen, en jongeren (!), hebben de motivatie en wilskracht om op te staan. Om kleur te bekennen. Op hun levensstijl aan te passen. En belangrijker, om ook in het grotere geheel bij te dragen aan verduurzaming.
 
Jonge koplopers in duurzaamheid kunnen het verschil maken. Als zij in de nabije toekomst aan de knoppen draaien, van bedrijven en overheden, maar ook op kleinere schaal hun invloed uitoefenen, dichtbij en ver weg, in Nederland en daarbuiten, dan kan de klok worden terug gedraaid.
 
Wat je passie, je studie of je talent ook is, probeer duurzaamheid te integreren in de weg die je gaat of die je wilt gaan. Op het terrein van duurzaamheid liggen de werkelijke kansen en uitdagingen. In ieder vakgebied en iedere tak van sport. Voeding, energie, water, mobiliteit, ecosystemen, gezondheid, politiek, economie, veiligheid, vluchtelingen, oorlog en vrede… al deze vraagstukken hebben direct te maken met hoe we als mens met de aarde om gaan en hebben een concrete link naar duurzaamheid.
 
Duurzaamheid toepassen in je eigen leven en je eigen vakgebied is één, maar zoek ook de verbinding met andere koplopers die op andere terreinen actief zijn. Duurzame netwerken, kennis delen, oplossingen gezamenlijk zoeken en vinden, dat motiveert, inspireert, en bovenal: dat werkt!
 

Reinier van den Berg is meteoroloog, presentator én jurylid van de DJ100 2014.
Volg Reinier via @weermanreinier