andreas

Regeneratief voedsel voor iedereen, dat is de missie van Andres Jara

Op de Stadsgroenteboer staat ‘samen’ centraal. De regeneratieve boerderij, die werkt met een ledenmodel en een solidair betaalsysteem, staat in complete verbinding met de natuur en de lokale gemeenschap. Boer Andres Jara: “Het zijn de kleine momenten die maken dat ik mijn leven nooit zou willen inruilen voor een computerbaan.”

 

Bijna drie jaar geleden nam Andres Jara de Stadsgroenteboer over, samen met vier vrienden die hij ontmoette op de gastronomische universiteit van Italië. Wat begon als een droom om hun eigen voedsel te produceren, groeide uit tot een regeneratieve boerderij aan de rand van Amsterdam die zo’n 150 huishoudens voedt. “We werken op basis van Community Supported Agriculture (CSA), dus mensen kunnen voor een seizoen lid worden en ontvangen iedere week een groentepakket”, vertelt Andres. Het solidaire betaalsysteem maakt de boerderij toegankelijk voor iedereen: “Mensen met minder budget kunnen kiezen voor een goedkopere optie. Die is voor ons niet kostendekkend, maar leden met een hoger inkomen compenseren dat weer. Zo zorgt de gemeenschap voor evenwicht: iedereen kan meedoen en ook wij ontvangen een eerlijk loon.”

 

“Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld: je moet gewoon naar de natuur leren luisteren. Dan ontstaat vanzelf balans.”

 

“We organiseren meewerkdagen, waarop we samen met onze leden aan de slag gaan. Ze ervaren hoe het is om een dag op de boerderij te werken en ontmoeten ons, de boeren.” Deze betrokkenheid is nodig om het CSA-systeem te doen slagen, weet Andres: “Onze leden delen in overvloed, maar ook in schaarste. Door slecht weer is het groentepakket soms bijvoorbeeld wat leger, of zijn de groenten kleiner. Als mensen hebben meegeholpen op de boerderij en hebben gezien wat allemaal bij voedselproductie komt kijken, dan snappen ze dat.”

 

Regeneratie

“Regeneratie betekent dat je de natuur niet tegenwerkt, maar natuurlijke principes juist omarmt. Dat is goed voor al het leven”, vertelt Andres. Hij geeft een voorbeeld: “We ploegen onze no-dig moestuin niet om, maar voegen bovenop de bodem steeds een nieuwe laag compost toe waarin we zaaien. Zo kan het bodemleven ongestoord haar ding doen en bouw je de bodem op, met meer koolstofopslag, waterretentie, biodiversiteit en gezondere gewassen als gevolg.”

 

Samen tegen voedselverspilling

Naast regeneratief boer is Andres ook kok. Zijn kookkunsten zet hij in voor andere regeneratieve boeren, die hij niet als concurrenten, maar als medestanders ziet. “Veel regeneratieve boeren kunnen soms hun oogst niet kwijt, simpelweg omdat hun producten niet aan de bizarre eisen van de supermarkt voldoen”, aldus Andres. “De tomaten zijn bijvoorbeeld te klein, of niet mooi genoeg.” Met HERBANO koopt hij deze oogst voor een goede prijs op en maakt er sauzen en salsa’s van. “Herb staat voor de kruiden die ik gebruik en hermano betekent broer in het Colombiaans, mijn moedertaal. Ik geloof dat wij regeneratieve boeren elkaar als broers en zussen moeten zien. Zo maken we van regeneratie de norm.”

Andres is ervan overtuigd dat iedereen een verschil kan maken, hoe klein je je soms ook voelt. In zijn videoportret vertelt hij waarom: 

 

Dit verhaal is gemaakt door MaatschapWij: hét online inspiratieplatform voor een socialer, vitaler en duurzamer Nederland. Schrijf je hier in voor hun wekelijkse nieuwsbrief.

 

Tekst door: Nadine Maarhuis

Video door: Jeppe van Pruissen & Nadine Maarhuis

Foto’s in video door: Andres Jara & de Stadsgroenteboer