Rajiv Hotchandani

20190727_203022_Original

Rajiv Hotchandani is 28 jaar oud en Adviseur energie en duurzaamheid

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

Stel je een toekomst voor waarin gebouwen energie opwekken in plaats van gebruiken. Met dat idee in gedachten werk ik bij Witteveen en Bos als adviseur op het snijvlak van energie en architectuur. Maar liefst 30% van de wereldwijde CO2-uitstoot komt namelijk nog voort uit het energiegebruik van gebouwen. Dit getal verder omlaag brengen is de focus van mijn werk.

Binnen mijn werk geef ik adviezen aan diverse stakeholders zoals architecten, aannemers, gemeenten en projectontwikkelaars. Tot dusverre heb ik tijdens mijn 3 jaar bij Witteveen en Bos via 50 projecten al mogen bijdragen aan een duurzamere wereld. De projecten besloegen terreinen zo divers als: energiepositieve gebouwen, eco-buurten, smart grids, warmtenetten, duurzame renovaties en een paviljoen op een expositie in Dubai.

Ik hou ervan om mijn analytische en creatieve skills in te zetten om nieuwe uitdagingen te tackelen. Vandaar dat mijn inzet kan wisselen per project. Ik ben verantwoordelijk geweest voor het bedenken van: nieuwe energieconcepten, adviseren over bouwfysica, energiebesparing en opwekking op basis van simulaties en het ontwerpen van bouwinstallaties en hernieuwbare energiesystemen. Mijn bijdragen hebben de bovengenoemde stakeholders geholpen bij het maken van slimmere energiekeuzes die het milieu ten goede komen.

Doel

Zoals genoemd bedenk ik graag nieuwe, innovatieve oplossingen. Zo heb ik binnen het bedrijf aan een aantal tools geïntroduceerd die onze klanten helpen om duurzamere keuzes te maken. De meest in het oog springende zijn:

Building energy modelling (BEM): Deze software visualiseert en simuleert energiegebruik in nieuwe bouwprojecten en maakt zo inzichtelijk wat de impact is van ontwerpkeuzes. De modellen stimuleren samenwerking binnen het ontwerpteam over hoe een zo laag mogelijke milieuvoetafdruk te behalen.

Energy digital twin: Om een bestaand gebouw te simuleren bouwen we een ‘digitale tweeling’, een replica als het ware. Dit digitale model wordt gevoed met data van sensoren die op het gebouw zijn geplaatst. Hiermee kun je op basis van de data betrouwbaar voorspellen hoe renovaties het toekomstig verbruik zo energie-optimaal mogelijk maken.

Life cycle analysis tool: Hiermee wordt tijdens het ontwerpen real-time de milieu-impact van een gebouw berekend. Dit stelt architecten, ontwerpers en ingenieurs in staat om de impact op het milieu als richtlijn te gebruiken bij het ontwerpen in plaats van later pas te berekenen of het ontwerp aan de wettelijke richtlijnen voldoet.

Actief bij

Witteveen+Bos

Rol binnen initiatief

In samenwerking met V8 Architects won ons idee de aanbesteding voor de Dutch Pavilion op de Dubai Expo 2020. Het paviljoen is ontworpen als een ‘biotoop’ waarin we laten zien dat we innovatieve technieken kunnen gebruiken om zelfvoorzienend te bouwen, ook in een extreem klimaat. Verder tonen we de potentie van circulariteit door zoveel mogelijk gerecyclede en biobased materialen te gebruiken. Deze worden na afloop van de expositie ook zoveel mogelijk te hergebruikt.
Zelf ben ik als hoofd MEP Engineer bij het hele traject betrokken geweest. Ik beschouw dit als mijn meest impactvolle bijdrage omdat we ons werk kunnen tentoonstellen op een conferentie met internationaal publiek. Het geeft echt voldoening om ideeën te zien ontkiemen en om anderen te inspireren een duurzamere wereld te bouwen.

Vanuit welke rol

Young professional