X

Ben of ken jij iemand die bezig is met duurzaamheid en 32 jaar of jonger is?

Laat ons dan weten waar jijzelf of die ander mee bezig is. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!
 
geef op & tip ons

Prinses Laurentien: ‘Geef de toekomst een gezicht en een stem’

‘We gebruiken eindige hulpbronnen om oneindig veel spullen te maken, die we weggooien als we ze niet meer nodig denken te hebben. Waar leidt dit lineaire denken, dat onze economie lijkt te beheersen, ons naartoe? Zoals een meisje van 9 laatst tegen me zei: ‘Als het zo doorgaat, dan geeft de aarde het op.’ De wereld zit nu eenmaal niet lineair in elkaar. Ons afval verdwijnt niet zomaar. Schoon water is niet vanzelfsprekend. En onze bronnen zijn niet onuitputtelijk.’ Prinses Laurentien van Oranje, oprichter van de Missing Chapter Foundation, geeft haar visie op de Duurzame Jonge 100 en de rol van de jonge generatie in de wereld.
 
‘Aan ons de keuze. Als we blijven denken vanuit wat wij denken dat ons nu toekomt, blijven we lineaire beslissingen te nemen. Om van een lijn een cirkel te maken moeten we leren redeneren vanuit wat mensen die nu jong zijn, later nodig hebben. We moeten dus leren om dat onzichtbare – de toekomst – te zien en daarnaar te handelen. Maar de toekomst staat al voor ons en kijkt ons hoopvol en ongeduldig in de ogen. Onze lengte staat in de weg om zijn ogen te vinden. En onze oren horen zijn stem misschien wel, maar niet wat hij zegt.
 
We hebben jullie gezicht, stem en denkkracht hard nodig. Jullie kunnen ons helpen de toekomst tastbaar te maken. Jullie kunnen helpen om oude denkpatronen los te laten. Jullie kunnen besluitvormers van nu uitdagen om naar de wereld te kijken vanuit wat wenselijk, niet alleen wat haalbaar, is. Jullie zijn nodig om onze beslissingen toekomstbestendig te maken.
 
Door dilemma’s en kennis met elkaar te delen en met elkaar in gesprek te gaan, wordt de toekomst tastbaar. Iedere generatie heeft een ander perspectief. We zijn dus niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. En de dialoog is niet vrijblijvend. Besluitvormers zijn het jullie verplicht te laten weten wat ze met jullie ideeën gaan doen – en waarom ze een idee dat goed is voor de toekomst niet willen implementeren. Die plicht gaat nu eenmaal hand in hand met de impact van hun activiteiten en beslissingen op jullie leefomgeving en het leven nu en later.
 
Een kwart van de wereldbevolking is jonger dan vierentwintig jaar. De aantallen alleen al maken het niet meer dan logisch voor bedrijven om te leren luisteren naar de ideeën, zorgen en vragen van kinderen en jongeren. Jullie zijn immers de toekomstige werknemers, consumenten, leiders, klanten en relaties.
 
Ik geloof in de kracht van jonge mensen om grote mensen aan het denken te zetten. Daarom brengt de Missing Chapter Foundation een niet vrijblijvende dialoog tot stand met besluitvormers in de publieke en private sector. Wij moedigen kinderen, jongeren en jonge professionals aan hun gezicht te tonen, stem te laten horen en authentieke kijk op de wereld onder woorden te brengen en te delen.
 
Ga niet op de stoel van een volwassene zitten, want juist met een eigen stem ben je gelijkwaardig. Blijf dromen en durf te vertrouwen op je intuïtie. Leer van elkaar en zoek verbinding met volwassenen. Bouw kennis op zodat je het verschil ziet tussen feiten, meningen en onjuistheden en daar naar kunt handelen.
 
Aan jullie om in je eigen kracht te geloven om de wereld toekomstbestendig te maken.’
 
Foto: Missing Chapter Foundation