Nupur Kohli

“Mentale fitheid en duurzaamheid zijn onlosmakelijk verbonden”

Video – Om te laten zien dat duurzaamheid mogelijk is, zetten we samen met MaatschapWij een aantal DJ100’ers en hun verhaal in de spotlight met een videoportret. Dit keer vertelt DJ100’er Nupur Kohli haar verhaal.

 

Een duurzame wereld begint bij mentale fitheid. Luister maar naar Nupur Kohli.

Een duurzame wereld begint bij jezelf. Want als je mentaal fit bent, kun je ook duurzame relaties aangaan met anderen. En alleen op die manier kunnen we goed voor mens, dier én planeet zorgen, vertelt jeugdarts, adviseur voor de gezondheidszorg en DJ100’er Nupur Kohli.

 
De prestatiemaatschappij bloeit. Met als gevolg dat het aantal mensen met stress-gerelateerde klachten groeit. Ook Nupur ontkwam er als Geneeskundestudent niet aan. “Waar ik het meest tegenaan liep, was dat ik stress niet wist te herkennen. Ik ging maar door en dacht dat ik het in mijn eentje kon oplossen.”

 
Nupur besluit het fenomeen stress onder de loep te nemen. Ze leest onderzoeken, praat met mensen en schrijft er uiteindelijk een boek over. “Een belangrijk inzicht voor mij is dat stress nooit helemaal uit je leven te bannen is. Sterker nog, een beetje stress is juist positief,” vertelt Nupur. “Gezonde spanning hebben we nodig om actief en gelukkig te blijven. Het zorgt voor enthousiasme om met het leven verder te gaan.”

 
“Een stressloos leven bestaat niet. En dat moeten we ook niet willen.”

 

Interne en externe druk om hard te werken
Maar waarom slaat die positieve stress bij zoveel mensen om in ongezonde spanning? Een snel veranderde wereld, de hoge verwachtingen die we van onszelf hebben, de social media bubbel waardoor iedereen gelukkig lijkt te zijn: onze omgeving zorgt voor veel druk, vertelt Nupur. Maar ook persoonlijke eigenschappen en ambities spelen een rol, weet ze. “Veel (jonge) mensen, inclusief ikzelf, hebben grote idealen om de wereld een stukje mooier te maken. Dit zorgt ook voor interne druk om hard te werken.”

 
“Het is belangrijk om jezelf vragen te blijven stellen: waarom maak ik bepaalde keuzes? Word ik er gelukkig van als een paar uurtjes meer werk?”

 
Dat een steeds groter deel van de Nederlandse maatschappij zich mentaal niet fit voelt, heeft meer dan alleen persoonlijke gevolgen. “Als je niet lekker in je vel zit, is het moeilijker samen te werken met anderen. En als we niet samen ergens de schouders onder kunnen zetten heeft dit invloed op het functioneren van mens, dier én planeet.” Volgens Nupur is het dan ook niet verwonderlijk dat mentale fitheid een van de duurzaamheidsdoelen van de VN is.

 
“Mentale fitheid en duurzaamheid zijn onlosmakelijk verbonden. Zonder de gezondheid van mensen kunnen bijvoorbeeld bedrijven, steden en landen niet voorbestaan.”

 
Samen sta je sterker
Nupur deelt haar inzichten in stress en duurzaamheid graag met anderen. En dit leverde haar een plek in de Duurzame Jonge 100 op. “Hierdoor heb ik mensen leren kennen met dezelfde idealen. Dat iedereen hier op zijn eigen manier mee bezig is, geeft inspiratie en energie om mij te blijven inzetten voor mijn duurzame doelen.”

 
Elkaar inspireren en ondersteunen is volgens Nupur dé manier om beter om te gaan met stress. “We kunnen nog zoveel van elkaar leren. En zeker op het gebied van stress. Wat voor de een stressvol is, kan voor de ander een drive zijn om goed werk af te leveren. Door in gesprek te gaan, leer je van elkaar hoe je stress op een positieve manier kunt gebruiken.”

 
Meer weten over Nupur en mentale fitheid? Bekijk het videoportret:

Deze video maakten we in samenwerking met MaatschapWij.