HEADER ZEE BOERDERIJ IJMOND

Zeewier de oplossing voor vervuiling

Video – Om te laten zien dat duurzaamheid mogelijk is, zetten we samen met MaatschapWij en BrightVibes een aantal DJ100’ers en hun verhaal in de spotlight met een videoportret. Dit keer vertelt DJ100’er Nikki Spil haar verhaal over Zee Boerderij IJmond.
 
 

Deze regeneratieve parel kweekt de ‘longen van de aarde’ onder water

Zeewier zuivert vervuild water, boost biodiversiteit, verrijkt het water met zuurstof en slaat CO2 op. Toen Nikki Spil hierachter kwam, twijfelde ze geen moment. Middenin de haven van IJmuiden – met de zware industrie aan de ene en het strand aan de andere kant – startte ze Zee Boerderij IJmond.

 

IJmuiden is misschien wel één van de gekste plekken in Nederland. Aan de ene kant een ongerept duingebied, aan de andere kant domineren de rokende schoorstenen van grote bedrijven als Tata Steel het uitzicht. Precies hierom besloten Nikki Spil en Sjoerd Laarhoven Zee Boerderij IJmond op te richten. “Als je constant in dit gebied te vinden bent, dan zie je de vervuiling gewoon langstrekken”, vertelt Nikki. “Vooral op stormachtige dagen kun je er echt niet omheen. Sjoerd en ik vroegen ons af of we niet iets konden doen om de vervuiling te verminderen.”

 

Al snel komen de regeneratieve ondernemers in spé erachter dat zeewier de oplossing is. Zeewier heeft namelijk niet alleen een bio-filterende werking (het zuivert vervuiling uit het water), maar zorgt ook voor meer biodiversiteit. Nikki: “Onze boerderij is soms net een vissenhotel: vissen vinden het heerlijk om hun kuit in het wier te leggen.”
 

 

Alternatief voor plastic

Ondanks het feit dat de zee boerderij (nog) relatief weinig vierkante meters beslaat, komt er jaarlijks zo’n twaalf- tot zestienduizend kilo nat wier vanaf. “Na de oogst brengen we het wier naar een raffinagefabriek in Petten. Daar wordt het gezuiverd en wordt het gebruikt als natuurlijke kunstmest. De rest wordt op dit moment klaargemaakt voor bio-plastic.”

 

Regeneratief

Het bijzondere aan Zee Boerderij IJmond is dat de onderneming er niet voor kiest om op de meest gunstige plek zeewier te kweken – om er vervolgens producten van te maken – maar om dit juíst ergens te doen waar de natuur wel wat hulp kan gebruiken. “Het is onze droom om op alle plekken in Nederland waar het water vervuild is een zuiverende boerderij neer te kunnen leggen, om zo een wezenlijke bijdrage te leveren aan de gezondheid van de ecosystemen onder water”, legt Nikki uit.

 

De longen van de wereld

Om deze opschaling te kunnen realiseren gaat Zee Boerderij IJmond bedrijven binnenkort in staat stellen om – door middel van een investering in de boerderij – hun CO2 te compenseren. Zeewier slaat namelijk CO2 op, net zoals bomen. Nikki: “Vaak wordt er gedacht dat bomen de grootste hoeveelheid zuurstof kunnen leveren aan de wereld, maar eigenlijk zijn dat de algen. Het zijn de longen van de aarde, ook onder water.”

 

Bedrijven aan de natuur verbinden

Nikki hoopt dat de eco-dienst de grote bedrijven in kwestie bewuster zal maken van hun impact op de aarde – en specifieker op de onderwaterwereld. “Bij klimaatverandering focussen we ons vaak op wat er op het land gebeurt, waardoor we de gevolgen voor het leven onder water een beetje uit het oog verliezen. Met de zee boerderij willen we bedrijven bewuster maken van hun impact op de natuur door ze te laten zien dat het anders kan. Hoe gaaf zou het zijn als ieder bedrijf niet financiële winst, maar het aangaan van een samenwerking met de natuur als uitgangspunt voor zijn activiteiten zou nemen?!”

 

Wil je Zee Boerderij IJmond een stap verder helpen? Drink dan eens een Zonnig Zeewit zeewier-biertje van Gebrouwen door Vrouwen: van iedere verkochte fles gaat er 10 cent naar de boerderij. Dat is dubbel genieten!

 

Tekst & video door: Nadine Maarhuis van MaatschapWij in samenwerking met BrightVibes