X

Ben of ken jij iemand die bezig is met duurzaamheid en 32 jaar of jonger is?

Laat ons dan weten waar jijzelf of die ander mee bezig is. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!
 
geef op & tip ons
Lisa Stel

“Samen kun je een groot verschil maken”

Video – Om te laten zien dat duurzaamheid mogelijk is, zetten we samen met MaatschapWij een aantal DJ100’ers en hun verhaal in de spotlight met een videoportret. Dit keer vertelt DJ100’er Lisa Stel haar verhaal over Lisa goes Vegan.

 
 

Van vleesliefhebber tot veganist: de duurzame reis van Lisa

Voorheen was Lisa Stel de eerste die in een restaurant spareribs bestelde of bitterballen van een schaal afpakte. Tegenwoordig zet ze haar tanden liever in een zoete aardappelburger. Waar komt deze verandering vandaan? “Ik ben op zoek gegaan naar waar mijn eten vandaan komt,” vertelt Lisa. En deze reis naar duurzamer eten en leven deelt ze dagelijks op Lisa goes Vegan.

 

Na onthutsende ontdekkingen besluit Lisa te minderen met vlees en dierlijke producten. “Ik schrok van de manier waarop er wordt omgegaan met dieren in de vee-industrie en de enorme impact van dierlijke producten op het milieu. Maar hoe kon ik daar een verschil in maken? Ik voelde me zo machteloos en klein. Tegelijkertijd wilde ik dat verschrikkelijke gevoel omzetten in actie.”

 

“Ik vind het mooi dat elke keer dat we een kleine of grote uitgave doen we kunnen kiezen voor de wereld waarin wij willen leven.”

 

Grote problemen, dagelijkse oplossingen

Lisa komt erachter dat ze door te kiezen voor een plantaardig voedselpatroon haar ecologische voetafdruk kan verkleinen. Iets wat ook nog eens goed voor haar gezondheid blijkt te zijn. Op Lisa goes Vegan deelt ze haar ervaringen en recepten, geeft ze tips over plantaardig eten en schrijft ze over diverse duurzame onderwerpen. Zo laat ze zien dat het makkelijk én leuk is om duurzame keuzes te maken. En hoopt ze deze levensstijl voor een groot publiek aantrekkelijk te maken.

 

Ondertussen is Lisa goes Vegan dé plek waar volgers in gesprek gaan over duurzame keuzes. “Het is een interactief platform geworden,” aldus Lisa. “De recepten in mijn tweede kookboek Vegan Comfortfood zijn bijvoorbeeld gebaseerd op vragen van mijn volgers. En zij geven mij ook vaak tips. Het gaat er niet om de perfecte veganist te worden, maar om bewuste keuzes te maken.”

 

“Je dagelijkse keuzes lijken misschien verwaarloosbaar. Maar samen kun je een groot verschil maken.”

 

Een mooie wereld voor de volgende generatie

Sinds kort helpt Lisa met Smarter Food Choices organisaties in het verduurzamen van de kantine. “In deze kantines eten dagelijks ontzettend veel mensen. Als zij zich bewust worden van de gevolgen van ons voedingspatroon en meer plantaardig gaan eten, is de impact enorm! De wereld met alle mooie dieren en natuur, is ons thuis. Ik hoop dat steeds meer mensen gaan inzien dat we zuinig moeten zijn op dat thuis.”

 

“We moeten een gezonde planeet achterlaten voor de volgende generaties,” stelt Lisa. Daarom vindt ze het zo belangrijk dat er een Duurzame Jonge 100 is. “Het is mooi om te zien dat er zoveel jongeren zich op hun eigen manier inzetten voor een duurzame wereld. Ik ben trots hier onderdeel van te zijn.”

 

Dagelijks maakt Lisa duurzame keuzes: ze eet plantaardig, koopt weinig spullen, draagt eerlijk geproduceerde kleding, bankiert bij een duurzame bank en probeert zo vaak mogelijk te trein in plaats van het vliegtuig te nemen. Maar ook zij blijft op zoek naar manieren om te verduurzamen. “Ik ben bezig mijn plasticverbruik te verminderen, maar vind dit nog best lastig. Het hoeft ook niet meteen te lukken. Waar de een liever begint met zijn kledingkast te verduurzamen, eet de ander wat minder vlees. Elke stap telt!”

 

Benieuwd naar Lisa’s duurzame reis? Bekijk haar videoportret:

Deze video maakten we in samenwerking met MaatschapWij.