X

Ben of ken jij iemand die bezig is met duurzaamheid en 32 jaar of jonger is?

Laat ons dan weten waar jijzelf of die ander mee bezig is. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!
 
geef op & tip ons
Ev - Straw by Straw

“De DJ100 geeft extra zelfvertrouwen en motivatie”

Video – Om te laten zien dat duurzaamheid mogelijk is, zetten we samen met MaatschapWij een aantal DJ100’ers en hun verhaal in de spotlight met een videoportret. Dit keer vertelt DJ100’er Ev Liu haar verhaal over Straw by Straw

 

Rietje voor rietje pakt Ev het plasticprobleem aan

Alleen in Europa al gebruiken we maar liefst 36,4 miljard rietjes per jaar! Toch is een wereld zonder plastic rietjes mogelijk volgens Ev Liu. Met haar betekenisvolle onderneming Straw by Straw vervangt deze Duurzame Jonge topper alle plastic rietjes met een duurzaam alternatief. Stap voor stap, rietje voor rietje.

 
Plastic rietjes vormen 2,46 procent van al het zwerfafval. “Dat klinkt misschien weinig,” vertelt Ev, “maar alleen al met de rietjes die we jaarlijks in Europa gebruiken kun je eens in de twee dagen een lijn om de evenaar leggen.” Dit maken die kleine rietjes tot een enorm probleem. En dus ging Ev aan de slag.

 
“Als we zo doorgaan hebben we in 2050 meer plastic afval dan vissen in de oceaan.”

 
Het betekenisvolle bedrijf Straw by Straw
Ev ging op zoek naar een duurzaam alternatief. “De eetbare rietjes waar ik mee begon zorgden al snel voor grote uitdagingen op het gebied van ingrediëntensamenstelling en productieproces. En dat terwijl ik geen tijd had voor een zoektocht naar het perfecte recept. Ik wilde meteen in actie komen.”

 
Gelukkig vond Ev een beter alternatief: honderd procent natuurlijke graanstengels. “Nadat graan geoogst is, blijven er graanstengels achter. Deze zijn hol, dus we hoeven ze alleen in stukken te snijden, schoon te maken en te verpakken.” Zo wordt een afvalproduct omgetoverd tot een rietje dat ondertussen al in vele horecaondernemingen en bedrijfskantines ligt.

 
Klein rietje, groot doel
Ev hoopt met Straw by Straw alle plastic rietjes te vervangen met een duurzaam alternatief. En dat is pas het begin. “Door het te hebben over rietjes wordt het grote, complexe probleem van plastic tastbaar voor mensen. Zo hoop ik mensen te inspireren duurzamer te gaan leven.” En niet voor niets is ze hiervoor uitgeroepen tot één van de duurzame jonge honderd.

 
“Dat ik in de DJ100 sta geeft me extra zelfvertrouwen en motivatie. Ze geven mijn initiatief een podium, zodat ik anderen kan inspireren duurzamer te leven.”

 
Het bewustzijn rondom duurzaamheid groeit, aldus Ev. “Consumenten, bedrijven, overheden: ze willen allemaal kiezen voor duurzame opties. Maar toch blijven ze naar elkaar wijzen om stappen te ondernemen. En dat moet anders. Alleen door de handen ineen te slaan, kunnen we echt een verschil maken.”

 
Benieuwd hoe Ev met Straw by Straw het probleem van plastic rietjes aanpakt? Bekijk haar videoportret:

Deze video maakten we in samenwerking met MaatschapWij.