Rubie van Crevel

“Op naar de Duurzame Jonge 5000?!”

Video – Om te laten zien dat duurzaamheid mogelijk is, zetten we samen met MaatschapWij een aantal DJ100’ers en hun verhaal in de spotlight met een videoportret. Dit keer vertelt oud-DJ100’er Rubie van Crevel haar verhaal over Enviu.
 

Enviu: van probleem naar businesskans naar wereld-verbeterende onderneming

Na haar studie stapt Rubie op de fiets en trekt ze met twee vriendinnen door de natuur en steden van Zuid-Amerika. Een indrukwekkende reis, waarbij de impact van de moderne samenleving op mens en natuur haar maar al te duidelijk wordt. Nu verbetert ze bij Enviu de wereld door ondernemingen op te richten die naast financiële winst ook op sociaal en milieu vlak goed doen.
 
Terug naar het begin: haar fietsreis. “We reden over de Andes en ontmoetten allemaal culturen die in harmonie met de natuur leefden. Maar als we industriegebieden en steden binnen fietsten zagen we allerlei vormen van vervuiling: rokerige industrie, rondslingerend afval, sloppenwijken. Daar raakten we erg van onthutst.”
 
“De moderne wereld staat gelijk aan vervuiling. Dat is vreemd. Modernisering zou juist moeten betekenen dat we dingen verbeteren.”
 
De oorzaak? “Bedrijven hebben vaak maar één doel voor ogen: economische winst. Dit doet tekort aan andere waardes, zoals sociale en ecologische winst”, aldus Rubie. Zo gebruiken veel bedrijven in de textielindustrie water uit hun omgeving om stoffen te verven of te wassen. Om dit water vervolgens weer vies terug te geven aan de natuur. “Daarom moeten we laten zien dat er businessmodellen zijn waarbij je bijvoorbeeld best een t-shirt kunt produceren zonder water te vervuilen of mensen uit te buiten.”
 
Systeemverandering

Khaloom werkt met zo’n businessmodel. Deze lokale, sociale onderneming van Indiase vrouwen tackelt heel wat uitdagingen in de textielindustrie. Zo gebruiken ze gerecyclede garen van textielafval, stimuleren ze de (lokale) markt met handgewoven doeken én krijgen ze een eerlijk loon. Dit is typerend voor wat Enviu doet: problemen omzetten in businesskansen. En hierbij werken ze nauw samen met de bevolking, zodat de duurzame onderneming past in de lokale cultuur.
 
“Bij Enviu jagen we een sociale en inclusieve economie aan. Door krachten te bundelen zetten we de gewenste impact om van woorden naar daden.”
 
“Om echt een radicale, disruptieve innovatie te realiseren moet je buiten het huidige systeem, dus out of the box denken” aldus Rubie. En dat is precies wat sociale ondernemers doen. Met hulp van Enviu bij het oprichten en opschalen van de betekenisvolle ondernemingen kan de impact tot het hele systeem doordringen.
 
“Systeemimpact wordt deels gecreëerd door de onderneming zelf en deels door de structuren eromheen – zoals beleid, kennis en consumentengedrag – te veranderen.”
 
De Duurzame Jonge 5000?!

Volgens Rubie houdt de jongere generatie zich steeds meer bezig met milieu en sociale problemen. “En niet alleen door zich ertegen te verzetten, maar door juist te komen met ideeën die alternatieven bieden.” Rubie is dan ook blij dat ze met 99 anderen in de DJ100 van 2017 stond. “Het is belangrijk dat deze beweging een gezicht krijgt. Hopelijk is er straks een top 5000.”
 
Wat begon met de fietsreis is uitgegroeid tot een avontuur waarin Rubie soms best het gevoel heeft tegen de stroom in te roeien. Maar tegelijkertijd weet ze ook dat hetgeen waar ze op focust zal groeien. “De projecten van Enviu laten zien dat een sociale en circulaire economie mogelijk is. En de duurzame beweging van nu laat zien dat je ook op persoonlijk vlak tof kan leven, zonder dat je daarmee een negatieve impact hebt op mens en milieu.”
 
Zien hoe Rubie met Enviu sociale ondernemingen ondersteunt een systeemimpact te maken? Bekijk de video:

Deze video maakten we in samenwerking met MaatschapWij.