Peter Stam

Peter-Stam2

Peter Stam is 28 jaar oud en Junior adviseur op het gebied van duurzaamheid

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

Als adviseur bij Merosch ben ik bij meerdere projecten betrokken waarbij duurzaamheid wordt geïmplementeerd. In elk project zet ik mij maximaal in om vorm te gegeven aan duurzaamheid. Denk aan duurzaamheid op het gebied van: circulariteit, gezondheid, groen en energie. Ik maak opdrachtgevers er van bewust dat duurzaamheid de nieuwe standaard is. Dat het anders moet en kan. Met de betrokken ontwerpteamleden ga ik graag de uitdaging aan om van elk project een duurzame parel te maken. Juist net even een stap verder gaan dan we al konden.
Verder houd ik me bij Merosch bezig met de ontwikkelingen op het gebied van circulariteit zoals duurzame materialen (MPG) en circulaire bouwmethodes. Tot slot houd ik mij ook bezig met het meetbaar maken van duurzaamheid.
En uiteraard werkzaam in ons eigen duurzame kantoor waarbij ik met hart en ziel betrokken ben geweest bij de renovatie van deze oude gymzaal uit 1955 tot de nieuwe huisvesting van Merosch. Van gas los en energieleverend, want het levert meer op dan verbruikt wordt. Een living lab waar veel nieuwe methoden en technieken zijn toegepast. Deze kennis is ook breed verspreid door middel van kennissessies en presentaties en een speciale website. Daarnaast in 2018 ook genomineerd voor een Cobouw Award: Meest Duurzame Project.

Doel

In de achterliggende periode bij Merosch heb ik aan een tal van mooie projecten gewerkt. De meest in het oog springende projecten zijn: Levels Leidsche Rijn Utrecht Oost, Raaks III in het Raaksgebied te Haarlem, het project Xplore in Diemen en de renovatie van de nieuwe huisvesting van Merosch in Bodegraven.
Het project Levels in Leidsche Rijn Centrum Oost bestaat uit 70 Nul-Op-de-Meter woningen, waarbij energie, mobiliteit en circulariteit geïntegreerd zijn met een hoge GPR Gebouw-score (8,5) als logisch resultaat: de woningen van de toekomst!
Het project Raaks III bestaat uit twee appartementencomplexen met ca. 30 appartementen. Een mooi, groen, gezond en energieneutraal ontwerp met een gemiddelde GPR-score van 8,5. Ontworpen in een tijd dat gasloos bouwen nog bijzonder was.
Het project Xplore in Diemen bestaat uit ca. 700 woningen en een brede school waarvoor een integraal duurzaamheidsconcept is bedacht waarin verschillende thema’s zoals: circulariteit, gezondheid, energie, biodiversiteit en klimaatadaptatie maximaal tot uiting zijn gebracht. Na het winnen van de tender (recent) zijn we in deze fase betrokken bij de uitwerking van het project op het gebied van duurzaamheid

Actief bij

Merosch B.V.

Rol binnen initiatief

In samenwerking met het ontwerpteam is mijn rol om vorm te geven aan duurzaamheid op het gebied van: energie, gezondheid en circulariteit. Tijdens het ontwerptraject is mijn rol het bewaken van duurzaamheid en het ondersteunen in de implementatie in het ontwerp. Het blijft een leuke uitdaging om met het ontwerpteam maximaal in te zetten op duurzaamheid en ontwikkelaars en gemeenten te blijven prikkelen op dit gebied.
Verder volg ik alle ontwikkelingen op het gebied van circulariteit en MPG i.r.t. materialen en bouwsystemen. In het ontwerpproces probeer ik mensen bewust te maken dat het anders kan en moet. Waarom storten we in de bouw alles vol met beton of maken we het vast met ‘natte’ verbindingen?

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.merosch.nl/living-lab