Pascale Veerling

IMG_5976

Pascale Veerling is 30 jaar oud en Founder

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

In augustus 2015 heb ik de Fair Gold Foundation opgericht om elektronisch afval van consumenten en het MKB in te zamelen en op veilige en verantwoorde wijze te recyclen. Zo kunnen de kostbare mineralen en niet-hernieuwbare grondstoffen uit het elektronisch afval worden hergebruikt. Met de opbrengst van het ingezamelde elektronisch afval steunen wij onze lokale partners in Zuid-Amerika met onder andere een belangrijk herbebossingsproject. Zo maken we het elektronisch afval weer circulair.

Doel

We hebben een aantal enthousiaste partners aan onze filosofie gekoppeld: ICT bedrijven uit het MKB die fungeren als inzamelpunt voor hun klanten en relaties; door elektronisch afval voor ons in te zamelen, dragen zij direct bij aan het herbebossingsproject. Om een voorbeeld te geven: met 12 oude mobiele telefoons kunnen we al een nieuwe boom planten in de Amazone. We hebben inmiddels duizenden KG elektronisch afval opgehaald en zijn pas net begonnen!
Daarnaast zijn we nu bezig met webshops die hun retour-beleid willen inzetten om oude mobieltjes van consumenten in te zamelen; hemdvoorhem.nl geeft bijvoorbeeld 10 euro korting wanneer men een oud mobieltje meestuurt.

Behalve het MKB richten we ons op grote inzamelacties op (middelbare) scholen. Begin dit jaar had Fair Gold Foundation een zeer succesvolle campagne op het Marnix College in Ede, waar wij in een week tijd meer dan 900 oude mobieltjes op wisten te halen. We koppelen hier een lespakket aan over het belang van recycling en natuurlijk over de schadelijke gevolgen van goudmijnbouw.
Daarmee creƫren we consumenten bewustzijn onder een grote groep IT consumenten; de jongeren!

Actief bij

Fair Gold Foundation

Rol binnen initiatief

Na een periode van antropologisch veldwerk voor mijn master onderzoek in de Peruaanse Amazone wist ik dat ik daar nog niet klaar was; ik wilde een praktisch vervolg geven aan de situatie die ik aantrof rondom de informele goudmijnen. Tijdens de vele gesprekken die ik voerde viel mij hoeveel mensen daar goede initiatieven hebben om de leefomgeving te verbeteren; ik besloot Fair Gold Foundation op te richten zodat we het goud wat we al hebben, kunnen hergebruiken. Zodat we de goede lokale projecten in het Amazonegebied kunnen steunen. En zodat we het probleem van 'fout goud' in Nederland onder de aandacht kunnen brengen. Ik vertel het verhaal; het verhaal van de mensen daar, maar ook het verhaal van de mensen hier. Ik zet me in voor bewustwording.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.fairgoldfoundation.com