nupur kohli-1f

Nupur Kohli vraagt meer aandacht voor de relatie gezondheid en klimaat

Nupur Kohli staat dit jaar voor de tweede keer in de Duurzame Jonge 100. En daar is ze blij mee, want in het jaar van de coronapandemie werd haar nóg duidelijker dat er actie nodig is op het thema gezondheid en klimaat. “Nu ik in de lijst sta, hoop ik meer aandacht te vragen van het ministerie, maar ook van de universiteiten in Nederland. We moeten op dit onderwerp samenwerken en gerichte interventies uitvoeren”. 
 
Niet iedereen legt direct de connectie tussen mentale gezondheid en duurzaamheid. Kun je dat eens uitleggen?
Ik geloof heel erg dat duurzaamheid niet alleen gaat om een gezonde planeet, maar ook om een gezonde mens. Volgens mij is er een sterke connectie tussen die twee. Al lange tijd houd ik me bezig met mentale fitheid en hoe dat bijdraagt tot een duurzamer mens. Hoewel ik al langer het gevoel had dat er op dit thema meer actie moet worden ondernomen, werd afgelopen jaar zo pijnlijk duidelijk wat het klimaat voor effect heeft op onze gezondheid. Daar ben ik dus de afgelopen maanden mee aan de slag gegaan.
 
Hoe heb je dat aangepakt?
Als onderdeel van de Global Shapers Community van het World Economic Forum werkte ik al samen met het Climate Reality project van Al Gore. In de serie talks die daarin georganiseerd werden heb ik het onderwerp klimaat en publieke gezondheid opgepakt. Niet alleen naar aanleiding van de pandemie, maar vanuit de gedachte dat we daar in het algemeen meer aandacht aan moeten besteden. Ik ben ook bekend als een impactvol publiek spreker. Om mensen te inspireren voor actie word ik regelmatig uitgenodigd voor speeches. In middels heb ik wereldwijd meer dan 150 speeches gegeven. Het WHO heeft berekend dat we in 2030 zo’n 2 tot 4 miljard dollar per jaar kwijt zijn aan gezondheidszorg ten gevolg van klimaatverandering. Dat is onwijs veel! Daarom vraag ik mij af: waarom is het zo lastig? Als we dit weten, waarom doen we er dan niks mee?
 

“Waarom is het zo lastig? Als we dit weten, waarom doen we er dan niks mee?”

Dat is natuurlijk voornamelijk vanuit een economisch oogpunt bekeken. Lijkt me lastig om te berekenen zeg!
Het WHO maakt gebruik van heel veel verschillende factoren om te berekenen wat gezondheid ons nou kost en welke invloeden daaraan bijdragen. Dat gaat echt van hoe vaak iemand gebruik maakt van de zorg, naar wat voor broeikasgasuitstoot er is geweest, tot welke energie wordt gebruikt en welke bouwmaterialen we in gebouwen toepassen. Super breed!
 
Maar hoe heeft een slecht klimaat dan invloed op je gezondheid?
Het meest bekende voorbeeld is astma. In bepaalde delen van de wereld zie je dat echt véél vaker voorkomen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor huidkanker, of longkanker. Maar er wordt zelfs gezegd dat het ook invloed kan hebben op iemands gedrag. Hoe groter de aanwezigheid van fijnstof of andere uitlaatgassen, hoe vermoeider je bent. Of hoe drukker kinderen wonen. Dat zijn echt zaken die we kunnen voorkomen! Na afgelopen jaar is ons ook duidelijker geworden hoe kwetsbaar we zijn voor de opwarming van de aarde. Het geeft infectieziekten een grotere kans om zich te ontwikkelen en om op mensen overgedragen te moeten worden.
 
Moeten we daar dan niet zo snel mogelijk iets aan doen?
Absoluut! Ik vind echt dat we daarvoor met preventie aan de slag moeten. Ik ben ook 7 waarmee ze kunnen meten hoe gezond ze als stad zijn, als het gaat over klimaatdoelen.
 
Jij geeft aan dat mentale en fysieke duurzaamheid niet onderschat moet worden tijdens een pandemie, maar ook dat het überhaupt een ondergeschoven kindje is. Is de pandemie dan misschien een goede kans om er wel aandacht aan te kunnen schenken?
Ja, dat klopt wel. Mentale aspecten zoals eenzaamheid en angst voor de toekomst zijn best wel groot geweest. Nu zitten we midden in het na-effect: veel mensen zijn moe, bijvoorbeeld van het vele aanpassen. Ook hebben we misschien nog wel niet verwerkt wat er in die heftige tijd allemaal gebeurde. Dat komt er nu bij mensen uit. Hoe het er straks allemaal uit ziet weten we nog niet, maar het is wel echt iets om aandacht aan te besteden. Anders hebben we straks veel minder werkende wereldbevolking meer over om de vergrijzing aan te pakken.
 

“We moeten er aandacht aan besteden. Anders hebben we straks veel minder werkende wereldbevolking meer over om de vergrijzing aan te pakken”.

Ben je ook nog ambassadeur voor de Sustainable Health Challenge?
Jazeker! Met die challenge vragen we eigenlijk gezondheidszorg-startups zich aan te melden met een duurzame oplossing voor de zorg. Dat zou kunnen zijn minder gebruik van plastic bijvoorbeeld op verpakkingsmaterialen, bepaalde technologische ontwikkelingen zodat we sneller zorg zouden kunnen leveren. Ook al zo’n onderwerp wat weer wat meer aandacht zou verdienen. Wat ik bijvoorbeeld heel mooi vind is een idee waarmee we duurzaam afbreekbare operatieschorten zouden kunnen ontwikkelen. Overigens zijn die niet van deze challenge, maar ik ben er heel erg fan van. Die schorten zijn normaal van een soort plastic en worden niet gerecycled. Stel je gebruikt die wereldwijd. Dan kun je zo veel afval besparen!
 
Je doet zo veel.. Hoe combineer je dat allemaal in een dag?
Mijn dag begint altijd met een rondje joggen. Daarna ga ik aan de slag voor Zilveren Kruis, wat mijn vaste baan is. Rond een uur of 5, half 6 rond ik dat af. En dan ga ik verder met mijn andere projecten! Dat klinkt als heel veel, maar de rode draad is wel altijd een betere en gezondere gezondheidszorg.
 
Je hebt natuurlijk veel onderzoek gedaan naar stress – kun je er daardoor ook beter mee omgaan?
Ja en ik ben ook auteur van het boek “Chill”, over stress en productiviteit die binnen enkele manden verschijnt. Het is niet alleen een goede manier van omgaan met stress, maar voornamelijk dat je je er bewust van bent en dat ook op een bepaalde manier kunt accepteren. Dat je je realiseert dat er veel gebeurt en veel te doen hebt, en daar vanuit een bepaalde rust een oplossing voor kunt vinden en dat kunt herkennen.  Het is een onderwerp wat je gewoon laat zijn en soms niet zo veel mee doet. Iedereen denkt altijd dat stress er gewoon is. En dat klopt ook wel, maar dat betekent niet dat je er niets mee moet doen.
En daarnaast is het belangrijk om het te trainen. Dat noem ik zelf mentale fitheid. Door te trainen word je steeds een beetje meer weerbaar, en kun je steeds een beetje meer aan. Dat is een zelfonderzoekproces waar je je eigenlijk je hele leven mee bezig kunt houden. Ik geloof niet dat druk of stress ooit helemaal weg kan gaan. Net zoals angst of depressieve gevoelens, dat zijn onderdelen van wie we zijn. Het herkennen, erkennen en er iets mee doen is dan eigenlijk jouw taak.
 
Lees meer over Nupur in haar profiel of op haar eigen website: www.drnupurkohli.com