Nout Kooij

Nout

Nout Kooij is 30 jaar oud en Mede-oprichter

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Plastic afval zorgt wereldwijd voor grote problemen. Ook in Nederland wordt het grootste deel van de kunststof producten niet gerecycled. Het wordt verbrand, gestort, verkocht aan het buitenland of eindigt in de natuur. Hier wilden we wat aan doen.

Daarom hebben we bij vanPlestik een 3D printer ontwikkeld en gebouwd die plastic afval als grondstof gebruikt. Met deze machines zetten we plastic afval lokaal om in nieuwe nuttige producten zoals stoelen, tafels, vasen en lampen.

Naast het verkopen van deze producten, doen we samenwerkingen met grote bedrijven rondom hun afvalstromen, maken we kunstwerken (zoals de plastic madonna) en geven we workshops over plastic recycling.

Doel

We hebben vanPlestik opgericht om te laten zien dat het anders kan. Dat je nieuwe hoogwaardige producten kunt maken van afval dat nu als verloren wordt gezien.

Er wordt een extra waarde toegevoegd aan een product, als je weet waar dat afval vandaan komt. Beter nog; als het om je eigen afval gaat.

Binnen deze gedachten hebben we een aantal samenwerkingen opgezet waar we heel erg trots op zijn:
- Zo maakten we met afval uit hun eigen winkels, afvalscheidings-bakken voor het hoofdkantoor van HEMA.
- Van oude Fairphone hoesjes maakten we een loungehoek en presentatieblokken voor op hun beurzen.
- We hebben met IKEA onderzocht hoe we van verpakkingsafval uit het magazijn een serie producten konden maken die in de winkel nodig zijn.
- Op dit moment zijn we bezig met een project waar we van oude postvakjes van de Nederlandsche Bank, plantenbakken voor in het nieuwe kantoor maken.

Dit werkt en dit gaan we blijven doen!

Actief bij

vanPlestik

Rol binnen initiatief

Ik ben vanPlestik in 2017 gestart samen met Sam van Til.
Er moet nog zoveel gebeuren om het plastic probleem op te lossen.
We doen wat wij kunnen om hier aan bij te dragen en dat ligt ook nog eens op een lijn met waar we blij van worden: machines bouwen en mooie producten maken!

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.vanPlestik.nl