Nout Kooij & Sam van Til

SamNout

Nout & Sam Kooij & van Til is 28 & 30 jaar oud en Co-Founder

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Met vanPlestik recyclen we plastic. En dan vooral het plastic dat normaal naar de vuilverbranding gaat omdat het te vervuild is. We doen dat met een grote 3Dprinter die we zelf hebben ontworpen en gebouwd.

Uiteindelijk is het bouwen van de printer maar een klein onderdeel van wat we doen. We zijn vooral bezig met het ontwikkelen van ons bedrijf. Dit doen we vooral door met andere mensen samen te werken. Dat levert nu alvast omzet op waardoor we de techniek kunnen blijven doorontwikkelen en we krijgen veel beter inzicht in waar onze printer het best voor gebruikt kan worden.

Een belangrijk onderdeel is ook dat we onze kennis niet voor onszelf willen houden maar juist dat die door anderen ook gebruikt kan worden zodat er uiteindelijk meer plastic kan worden gerecycled. In dat kader doen we workshops. Waar we naartoe werken is het verspreiden van de techniek waardoor wereldwijd meer gerecycled kan worden, en dan vooral op plekken waar het plastic probleem het grootst is: in ontwikkelingslanden.

Doel

Twee jaar geleden is het idee ontstaan om een grote 3Dprinter te maken die plastic kan recyclen tot grote objecten. We hadden op een gegeven moment alles klaar om de printer te bouwen maar niemand kende ons nog en we hadden geen geld voor de materialen. We hebben toen meegedaan met het StartUp In Residence programma van de Gemeente van Amsterdam. Via de gemeente kregen we een opdracht op een school om een recycle workshop te geven waardoor we wat geld verdienden om de printer te bouwen.

Een paar maanden later was de printer klaar en printten we in de eerste week gelijk een tafeltje van gerecycled plastic. Dat tafeltje konden we laten zien en zo kregen we mensen enthousiast. Sindsdien zijn we op zoek naar de juiste toepassing.

We hebben tot nu toe zeer uiteenlopende projecten gedaan om uit te vinden wat we leuk vinden en waar de kansen liggen om deze techniek verder de wereld in te helpen. We doen nu workshops, we bouwen een 12m lang standbeeld, en we verkopen meubels. Nu zitten we in een programma van het WNF waarmee we willen kijken hoe we met ons idee uiteindelijk wereldwijde impact kunnen maken.

Actief bij

vanPlestik

Rol binnen initiatief

Wat was jouw rol binnen dit initiatief, heb je het opgestart, verder geholpen of geïnitieerd?

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://vanplestik.nl/