Nominatie Pepijn van Kesteren

Naam: Pepijn van Kesteren
Leeftijd: 29
Is: Management Consultant bij McKinsey & Company
 
Categorie: Duurzame energie en energiebesparing
Activiteit: Pepijn is o.a. oprichter van het CSP Young Professionals Network, waarmee hij wereldwijd studenten en jong professionals die werken aan Concentrating Solar Power – een techniek voor de grootschalige winning van zonne-energie in woestijngebieden – bij elkaar brengt en inspireert samen te werken om de implementatie van deze techniek te versnellen. Zodoende host hij jaarlijks een diner voor young professionals van over heel de wereld (in 2013 in Las Vegas voor zo’n 100 young professionals uit 26 landen, in 2012 in Marokko voor zo’n 85 young professionals uit 23 landen). Hij is tevens bestuurslid bij stichting GEZEN, de Nederlandse stichting ter bevordering van Grootschalige Exploitatie van Zonne-Energie en geeft les over CSP aan o.a. de Universiteit Utrecht. Daarnaast draagt hij middels zijn werk bij McKinsey & Company bij aan grootschalige duurzame transformaties, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van duurzame strategie├źn voor landen of het bedenken van nieuwe duurzame frameworks omtrent productontwikkeling.

 
Effect: Vanuit het CSP Young Professionals Network inspireert hij het relatief kleine aantal young professionals in CSP (relatief klein vergeleken met het aantal young professionals in wind, biomassa en PV) om samen te werken en kennis uit te wisselen om de implementatie van CSP te versnellen, wat mede zal leiden tot een versnelling van de wereldwijde energierevolutie. Dit daar CSP de enige duurzame techniek is die qua grootte en mogelijkheden kernenergie en grootschalige kolencentrales evenaart. Bovendien is het CYP-netwerk een wereldwijd netwerk, waardoor implementaties van India tot Spanje tot Chili er baat bij hebben. Daarnaast is zijn werk bij McKinsey van invloed op vele grote bedrijven en landen en geeft de status van McKinsey de unieke positie dat dergelijke projecten ook daadwerkelijk worden uitgevoerd en daarmee een bevoorrechtelijk grote impact hebben.
 
Duurzaam? De grootschalige implementatie van CSP zal het energievraagstuk voor een groot deel oplossen en invullen met echt duurzame energie. Voor de vervaardiging en het opereren van CSP centrales zijn geen schadelijke stoffen nodig. Bovendien zorgt het in de Noord Afrikaanse landen voor
werkgelegenheid en de mogelijkheid tot de productie van schoon drinkwater. CSP is daardoor een antwoord op het energievraagstuk, op klimaatverandering en gedeeltelijk op lokale economische crises. Een gedeelte van het werk bij McKinsey draagt hier ook aan bij. Het nieuwe framework omtrent productontwikkeling draagt bovendien bij aan het verminderen van de grondstoffengebruik (en daarmee schaarste) en de verminderde ecologische impact van producten.
 
Tweet: Voor de grootschalige transitie naar een duurzame toekomst: @PepijnVanK in de DJ100!
 
Meer info: http://www.cypnetwork.org