Nominatie Lisanne van Zwol

Naam: Lisanne van Zwol
Leeftijd: 24
Is: Mede-oprichter Kromkommer
 
Categorie: Voedsel en landbouw
Activiteit: In 2012 is Lisanne samen met Jente de Vries Kromkommer gestart. Als initiatief tegen voedselverspilling zet ze zich in om gekke groente weer op ons bord te krijgen. Dit zijn de bijvoorbeeld kromme komkommers, tweelingtomaten en tweebeenwortels. Kromkommer doet dit in alle schakels van de keten: van boer tot bord. Zo zijn er samenwerkingen opgezet tussen de Kromkommer-telers en groothandel Zegro in Rotterdam, waar 2.5 week lang gekke groente in het schap lagen.
 
Ook is er een productlijn ontwikkeld als pilot, die bestaat uit jams, saus, soep en mosterd, allemaal gemaakt van gekke groente die anders weg zouden gaan. Ook zit Kromkommer aan tafel met supermarkten en motiveren ze restaurants om te koken met gekke groenten. Kromkommer organiseert verder het hele jaar door diverse acties om aandacht te vragen voor voedselverspilling en gekke groente. Met een positieve en laagdrempelige insteek probeert Kromkommer te laten zien dat minder verspilling heel leuk kan zijn. Iedereen kan bijdragen om wereldproblemen op te lossen, dat is de boodschap. Dus geen wijzend vingertje of geitenwollensokken, maar een flinke dosis positiviteit en actiegerichtheid.
 
De acties van Kromkommer hebben al heel veel kilo’s voedsel gered door bijv. maand lang leven van waste en heel veel events waar tot 6000 mensen van afval aten. Daarnaast heeft Kromkommer de Syntens Innovatieprijs en de Best of Goodguerrilla prijs gewonnen én won het initiatief onlangs de RSM Distinguished Alumni Award.
 
In haar dagelijks leven leeft Lisanne ook zoveel mogelijk zèlf van eten dat anders zou weggaan. In januari deed ze dit zelfs 31 dagen achter elkaar: geen gewone boodschappen meer dus! In Rotterdam is Lisanne ook actief bij de Youth Food Movement waar ze samen met andere enthousiaste foodies Rotterdammers inspireert met clean, eerlijk en puur
eten.
 
Het opzetten van een initiatief als Kromkommer kost veel tijd, energie én een flinke dosis doorzettingsvermogen, want de voedselketen en de consument veranderen niet van de ene op de andere dag. Met een flinke dosis enthousiasme is Lisanne in dit avontuur gesprongen en weet daarmee ook anderen te inspireren. Want misschien voel je je soms heel klein in vergelijking met de grote ‘wereldproblemen’, maar ALLE kleine beetjes kunnen iets GROOTS in gang zetten!
 
Effect: Het effect tot nu toe is groot! Binnen een jaar is de Krommunity uitgegroeid tot zo’n 3000 behoorlijk actieve Facebook fans en meer dan 1000 Twitteraars. Ook vrienden, familie en mensen uit het netwerk van Kromkommer zijn geïnspireerd geraakt om het ánders te gaan doen, in het groot én in het klein.
 
Het vermijden van een wijzend vingertje en daarvoor in de plaats kiezen voor een positieve insteek, zorgt ervoor dat een wereldprobleem luchtig en zelfs leuk wordt. Hierdoor raken mensen veel snel betrokken en gaan ze écht dingen anders doen. De impact van voedingssysteem op de aarde is gigantisch. Vervolgens gooien we tot 50% van het voedsel wat we produceren gewoon weg. Al het watergebruik, co2-uitstoot, bos kappen etc. is dan dus voor niks. Door al het eten wat we produceren ook gewoon op te eten kunnen we veel zuiniger omgaan met alle natuurlijke bronnen. Als je bomen plant op het land dat nu gebruikt wordt om voedsel te verbouwen dat uiteindelijk weggegooid wordt, kan je ALLE co2-uitstoot van fossiele brandstoffen ter wereld compenseren. Als er daadwerkelijk minder verspild wordt is er nog een WERELD te winnen!
 
Duurzaam? De activiteiten dragen bij aan duurzaamheid en een betere wereld doordat er direct kanalen worden gevonden en gecreëerd om gekke groente alsnog op te eten. De negatieve impact van verspilling om grondstoffenschaarte en klimaatverandering wordt hiermee verminderd. Via projecten, samenwerkingsverbanden en campagnes probeert Kromkommer ook ándere partijen in beweging te krijgen om minder te verspillen en dan met name de gekke groente!
 
Voedselproblematiek is een hot topic en zal in de toekomst alleen nog maar hoger op de agenda komen. Initiatieven als Kromkommer dragen bij aan oplossingen voor nu, maar ook voor voedselvraagstukken die we in de toekomst nog gaan tegenkomen.
 
Tweet: Lisanne laat zien dat je met kleine stapjes vooruit een grootse verandering in gang kan zetten @Krommunity.
 
Meer info: http://www.kromkommer.com