Lisa Steltenpool

Lisa Steltenpool is 22 jaar oud en Auteur de 'Vegarevolutie'

Thema

Duurzame consumptie en productie

Naam: Lisa Steltenpool
Leeftijd: 22
Is: Auteur de ‘Vegarevolutie’
Categorie: Duurzame consumptie en productie
Activiteit: Afgelopen jaar publiceerde ze haar eerste boek ‘De vegarevolutie’ bij Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker, waarvan nu bijna 4000 exemplaren verkocht zijn. Dit boek is het basiswerk over veganisme en laat zien waarom plantaardig eten goed is voor je gezondheid, milieu en de dieren met 50 heerlijke recepten (www.devegarevolutie.nl). En dat allemaal terwijl ze nog student is! Ze is laatstejaars student Voeding & Diëtetiek en werkt nu aan een tweede kookboek die volgend jaar uitkomt.
 
Als voormalig voorzitter van Stichting Viva Las Vega’s werkte ze al langer aan het opzetten van hippe vegan projecten om bredere acceptatie voor het onderwerp te krijgen. Ze is momenteel voorzitter bij de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (www.veganisme.org).
 
Op haar 18e was ze al lid van de Youth Food Movement, daarna volgde ze duurzame masterclasses (o.a. van de NGPF van de Partij voor de Dieren en Your Bricks) en organiseerde ze vorig jaar een tiental Veganize It kookworkshops om mensen te helpen met duurzaam en eerlijk koken (project van Viva Las Vega’s).
 
Ze wil veganisme in Nederland geaccepteerd, toegankelijk en hip krijgen, zodat de nare praktijken in de vee-industrie overbodig worden.
Effect: Haar eerste kookboek ligt bij de Bruna, Bijenkorf, V&D, kleinere boekwinkels en vele online winkels zoals BOL! Het boek is het welkomstgeschenk bij de Partij voor de Dieren, PINK! en Viva Las Vega’s. Met bijna 4000 verkochte exemplaren wordt er door vele lezers gesproken van een echte eye-opener. Ook Nieuws voor Diëtisten was enthousiast over het boek: http://www.nieuwsvoordietisten.nl/verschenen/verschenen/article/de-vegarevolutie/
 
Een ander effect is nog wel dat haar boek heel luchtig, positief en prettig geschreven is, waarbij informeren en inspireren belangrijk zijn. En met haar recepten achterin het boek maakt ze veganistisch eten echt heel lekker.
 
Met deze leuke aanpak weet ze vegan eten op de kaart te zetten en verscheen ze in de NRC, CosmoGIRL en Glamour en komt er binnenkort een tv-item van haar bij Kassa Groen (NPO 1).
Duurzaam?: Ook in onze voedingskeuzes kunnen we duurzaam zijn, door minder weg te gooien en bewuster eten te kopen. Maar het grootste effect vind je in meer plantaardig eten: dierlijk eten heeft namelijk een veel grotere voetafdruk. Door vaker vleesvrij te eten ben je erg duurzaam bezig. Je kunt nagaan dat als je voor 1 kg vlees maar liefst zo’n 7 kg plantaardig voedsel aan het dier moet geven, dat het erg inefficiënt is. Door plantaardig eten lekker en hip te maken pakt Lisa dat probleem aan.
 
En natuurlijk methaan en CO2-uitstoot, verwerking van vlees, waterverbruik van het proces .. dat draagt ook allemaal bij! Wil je meer over duurzaamheid is haar hoofdstuk over duurzaamheid een echte aanrader.
Meer info: http://www.earlydew.com/