Nominatie Laura Estévez

Naam: Laura Estévez
Leeftijd: 31
Is: Oprichter DopHert Vegan Food & Goods
 
Categorie: Voedsel en landbouw
Activiteit: Laura is een enthousiaste vegan foodie en ondernemer. In 2012 startte zij met compagnon Balda Postma het 100% plantaardige cateringbedrijf DopHert. Ook organiseerde zij eind 2012 met Meike Rijksen het pop-up restaurant Onkruid, een event waarbij ruim 130 gasten van een plantaardig en duurzaam 4-gangendiner genoten.
 
DopHert had een flitsende start en verzorgde afgelopen jaar op verschillende plekken event- en festivalcatering, organiseerde pop-up diners, brunches en kookworkshops vegan koken. In april kwam daar DopHert Goods bij, een webshop vol plantaardige en biologische cosmetica en verzorgingsproducten. Na een succesvolle crowdfundingcampagne in zomer 2013 wist DopHert met behulp van 103 investeerders 40.000 aan startkapitaal op te halen. Op het moment wordt gebouwd aan een 100% vegan lunchroom en eetwinkel , die eind dit jaar de deuren zal openen aan de Amsterdamse
Spaarndammerstraat.
 
Naast haar werk voor DopHert schrijft Laura voor online magazine Vood en liggen er plannen voor een eigen kookboek.
 
Effect: Laura probeert met DopHert plantaardig eten aantrekkelijk en bereikbaar te maken voor iedereen. DopHert richt zicht niet specifiek op veganisten, maar op iedereen: van vleeseter tot flexitarier. Door aanwezig te zijn op festivals en een actieve inzet op Facebook (inmiddels 1000 likes!), Twitter en Instagram weet DopHert inmiddels een steeds grotere en bredere groep consumenten en bedrijven te bereiken. Ook de pers weet Laura te vinden, en zij stond met DopHert inmiddels al in oa Het Parool, de Telegraaf, HappiFood, Grazia en Viva.
 
Duurzaam? Een plantaardig(er) eetpatroon is goed voor mens, dier en milieu. De veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot (zeker 18% van het totaal) van broeikasgassen zoals methaan en CO2 en is daarmee een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. De Verenigde Naties stellen daarnaast dat de vleesproductie de tweede grootste oorzaak is van milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit (o.a. door het kappen van regenwouden).
 
In totaal wordt momenteel meer dan 70% van alle landbouwgrond gebruikt voor veeteelt. Bovendien zijn er meerdere kilo’s veevoer nodig om 1kg vlees te produceren. Het is dan ook efficienter om landbouwgrond direct in te zetten voor
voedselproductie ten behoeve van menselijke consumptie.
 
Tweet: Laura maakt met @DopHert plantaardig eten tot comfort food, en inspireert mensen zo tot een diervriendelijker en duurzamer eetpatroon!
 
Meer info: http://www.dophertfood.nl