Florian Wolff

Nominatie Florian Wolff

Naam: Florian Wolff
Leeftijd: 29
Is: muzikant/ songwriter/ producent
Categorie: Bewustwording en educatie
Activiteit: Ik ben al sinds de start van mijn carriere bezig met het integreren van duurzaamheid in muziek. Dat begon met het uitbrengen van mijn eerste solo album in een hoes van gerecycled papier, bedrukt met eco-vriendelijke inkt. Na bandshirts van bio-katoen volgde de zelf opgezette Green Tour met een podium dat op zonne-, wind- en menselijke energie draaide. Ik treed tegenwoordig vooral solo op met de Green Machine waarmee het publiek al fietsend mij van stroom voor mijn apparatuur voorziet. Inmiddels schrijf ik ook liedjes over het thema en maak muziek op maat voor organisaties en initiatieven met een groen oogmerk.
 
Daarnaast heb ik het afgelopen jaar in samenwerking met Urgenda het Plein Voor Plein project en het slot event van de People’s Climate March Amsterdam georganiseerd. Dit laatste was een grote manifestatie waarbij toonaangevende sprekers en maatschappelijk betrokken artiesten ten tonele traden om samen eenduidig een urgente en hoopvolle boodschap uit te dragen voor een vijf duizend (en wereldwijd meer dan een miljoen) koppen tellende toestroom van demonstranten. Ik schreef met het Nederlands Blazers Ensemble, DJ Isis, Justin Samgar en Qeaux Qeaux Joans de Song 4 Change die de noodzaak van de beweging naar een duurzame wereld op een positieve manier voelbaar maakt.
 
Hieruit voortvloeiend ben ik bezig met het oprichten van het collectief ALARM dat bestaat uit artiesten die op structurele basis projecten a la de Song 4 Change ondernemen. Allen met het doel het diffuse begrip duurzaamheid voelbaar maken.
Effect: Het meetbaar maken van de impact die mijn duurzaam ondernemen heeft is erg lastig. Wat wel zichtbaar is iedereen die ik op mijn pad tegenkom geinspireerd raakt door de verrassende insteek waarmee ik onderneem. In de popcultuur is duurzaamheid een thema dat nog aardig onderbelicht is. Het publiek dat bij mijn optredens aanwezig is raakt door mijn muziek, verhalen en Green Machine getriggerd om over duurzaamheid na te denken. Maandelijks bereik ik een paar honderd mensen via mijn optredens. Bij de People’s Climate March hadden zich 5000 mensen verzameld. Het bereik zal nog veel groter groeien als de Song 4 Change vanuit ALARM uitgebracht zal worden en voorzien van video de wereld over zal gaan.
Duurzaam?: Wat volgens mij een lastig aspect is van duurzaamheid is dat het een verzamel begrip is en de negatieve gevolgen van een niet duurzame wereld op dit moment voor ons in het rijke westen nog te veel een ver van ons bed show is. Muziek en kunst hebben de kracht om mensen op gevoelsniveau te raken en ze daarmee te bewegen. Het is een vorm van bewustwording die dieper gaat dan woorden. Pas als mensen de noodzaak van duurzaamheid voelen zullen ze ook naar een nieuwe wereld willen toeleven.
Meer info: http://www.florianwolff.com