Duurzame consumptie en productie

Nominatie Bas van den Berg

Naam: Bas van den Berg
Leeftijd: 27
Is: eigenaar stichting Treehouse en De Bende
 
Categorie: Duurzame consumptie en productie
Activiteit: Filosofie van deze jonge hond is dat we een groot deel van onze gebruiksvoorwerpen prima zelf kunnen maken. Pas dan ontstaat er feeling met het product en zullen we het veel minder snel afschrijven. Vanuit werkplaatsen in de wijken worden bewoners uitgedaagd zelf een meubel oid te maken. Zij kunnen zelf beslissen welke expertise zij hiervoor inhuren, maar kunnen het ook geheel zelf maken. Iedereen heeft wel een talent, samen kom je een heel eind.
 
Bas startte ooit door de bedrijven van grote bouwprojecten in de stad te vragen of hij de restmaterialen (voornamelijk hout) en overtollige producten van de bouw mocht gebruiken. Met deze materialen ging hij aan de slag met bewoners rondom het bouwproject. Door deze materialen samen om te zetten in bruikbare producten in en rond het huis, kregen de bewoners meer begrip voor de bouwwerkzaamheden, werden de restmaterialen duurzaam gebruikt en werden meubels vervaardigd met ‘feeling’.
 
Bas is een ondernemer met een missie en een intrinsieke motivatie bij te dragen aan een duurzamere samenleving, een man om te volgen in al zijn duurzame ondernemingen.
 
Effect: Maak projecten zoals je vroeger een boomhut bouwde”. Dat is de filosofie achter elk project/concept van Treehouse. Het gaat om een gevoel, om enthousiasme; de onbevangenheid en vastberadenheid die kleine kinderen uit de buurt hebben als ze een hut bouwen. Iedereen kan/mag meedoen, en iedereen kan op zijn of haar wijze een steentje bijdragen. Vader heeft nog wel wat spijkers, de buurman een hamer. Moeder komt langs met soda en de bouwplaats in de buurt heeft nog wel wat materiaal over. Treehouse (co-)creëert op professionele wijze projecten met draagvlak.
 
De Bende bestaat sinds September 2011. “Het begon met een kleine groep van 5 mensen. We zijn een groeiend collectief van professionals uit de ’maak-sector’. Kunstenaars, ontwerpers, timmermannen, staalbewerkers en andere creatievelingen. Samen kunnen we meer bereiken, van elkaar leren en hebben we de mogelijkheid om gereedschappen en
werkplaatsen met elkaar te delen. Jonge honden en oude rotten in het vak werken met elkaar samen en delen hun ervaring en frisse blik. Maar nog belangrijker; omdat het leuk is!” Aldus de Bende.
 
We werken met restmateriaal omdat het kan. Er wordt zoveel goed bruikbaar materiaal weggegooid, dat het zonde is om het te laten liggen, en vooral om met nieuwe materiaal te werken. In beide projecten van Bas staat mensen bij elkaar brengen en materialen opnieuw gebruiken om leuke elementen in de stad te creëren, waarde toe te voegen aan de
openbare ruimte. Zijn projecten zijn hiermee dus goed voor het milieu, hergebruik van materialen die anders worden weggegooid, en sociaal, omdat ze jong en oud met elkaar verbinden.
 
Duurzaam? Beide projecten dragen bij aan de oplossing van het duurzaamheidsvraagstuk van grondstoffenschaarste omdat mensen worden aangemoedigd creatief om te gaan met gebruikte materialen. Daarnaast draagt het bij aan allerlei sociale problemen in de stad zoals vervreemding, eenzaamheid etc. Door deze projecten worden mensen weer met elkaar in contact gebracht en tegelijkertijd voorwerpen met waarde toegevoegd aan de buitenruimte, wat ook weer de inwoners inspireert en bewust maakt.
 
Tweet: Bas van den Berg is een van die jonge groene ondernemers in Rotterdam die op kleinschalige wijze het verschil weet te maken met ‘de #Bende’.
 
Meer info: http://www.b-e-n-d-e.nl/