Nominatie Alynda Kok

Naam: Alynda Kok
Leeftijd: 24
Is: Vega Verleider
 
Categorie: Voedsel en landbouw
Activiteit: Alynda begon 3 jaar geleden met de blog ‘De Plantaardige Keuken’ om iedereen te laten zien dat ook veganistisch koken lekker, makkelijk en betaalbaar kon zijn. Haar blog heeft dagelijks een groot bereik, maar Alynda wou meer. Zo nam ze in 2012 het initiatief voor een nieuw project om mensen het nóg makkelijker te maken om plantaardig eten eens te proberen. Dit is uitgegroeid tot de VeganChallenge, een online community waarin deelnemers met elkaar de uitdaging aangaan om hun eetpatroon te veranderen. Hierbij krijgen deelnemers dagelijks een e-mailnieuwsbrief met uitgebreid dagmenu en handige tips en weetjes opgestuurd. Er worden veel activiteiten georganiseerd en deelnemers kunnen met elkaar in contact komen door middel van de Buddy Map, waar je in één oogopslag kunt zien hoeveel vegans er bij jou in de buurt wonen. Ook online vind je ondersteuning van de diëtiste, of van andere deelnemers via het forum of social media. De supermarktvriendelijke recepten voor de challenge worden ontwikkeld door Alynda.
 
Naast deze 2 grote projecten helpt Alynda ook diverse organisaties mee met hun activiteiten om het publiek kennis te laten maken met veganisme. Zo gaat ze regelmatig op pad met de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, bijvoorbeeld verkleed als haantje om mensen bewust te maken van de 35 miljoen haantjes die alleen al in Nederland jaarlijks versnipperd worden ten behoeve van de eierconsumptie. Ze was vrijwilliger op het Viva Las Vega’s Food Festival en laat via bakesales, potlucks en vegan catering mensen kennis maken met de veganistische verleiding.
 
Effect: In 2013 hebben er al meer dan 3000 mensen hieraan meegedaan en de verwachting is dat er in november nog eens 2000 mensen mee doen. Alynda’s blog trekt zo’n 4000 unieke bezoekers per week.
 
Duurzaam? Door over te schakelen op een plantaardig eetpatroon verklein je je bijdrage aan het dierenleed in de vlees-, vis-, zuivel-, en eierindustrie. Bovendien verklein je je ecologische voetafdruk, doordat er veel minder grond nodig is om plantaardige voeding op te kweken. Doordat het een efficiënter eetpatroon is kunnen er wereldwijd meer mensen gevoed worden als iedereen plantaardig eet. En het is ook nog eens goed voor je gezondheid!
 
Tweet: Alynda @plantkeuken haalt met haar blog en de #VeganChallenge een groot publiek over om plantaardig(er) te gaan eten!
 
Meer info: http://www.deplantaardigekeuken.nl