Nikki Spil

IMG_5813

Nikki Spil is 29 jaar oud en Co-Founder

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

Met mijn start-up Zee Boerderij IJmond zetten wij zeewier in als biofilter van het water. Met iedere oogst zijn we in staat om een percentage zware metalen en nutriënten uit het water te halen. Daarnaast zet zeewier koolstofdioxide (CO2) om in zuurstof wat een positief effect heeft op de lokale biodiversiteit en de visstand.

Doorgaans kweken zeewier boerderijen wier voor de food sector, maar Zee Boerderij IJmond richt zich op het ontwikkelen van non-food producten zoals designproducten, bioplastic en andere innovatieve materialen en producten.

Veel gebieden in Nederland zijn niet geschikt voor het telen van zeewier voor voedselconsumptie doordat het water vervuild is. Juist deze waterlichamen schreeuwen om hulp. Door onze zeewier boerderij een dubbelfunctie te geven als natuurlijk biofilter en producent van duurzame, waardevolle grondstof, zorgt Zee Boerderij IJmond voor een ‘zuiverende oogst, en een 'zuivere zee’.

Doel

Wij zijn erg trots dat we al een aantal jaar bezig zijn met onze projecten in een branch die nog steeds enorm moet worden ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat wij als kleine startup gelijk staan aan veel grotere initiatieven en evenveel input hebben in de branche.
Na een lang politiek traject mogen we dan ook eindelijk te water. Dit is een fantastische mijlpaal omdat we de eerste boerderij in een haven zijn. Aankomende zomer beginnen een aantal belangrijke onderzoeken met betrekking tot de filterende werking van het wier in samenwerking met het NIOZ en Hortimare.

Afgelopen jaar hebben we ons eerste Non-food product op de markt gezet; Zeewier zeep. Dit in samenwerking met SOOP (we are beeblue). Daarnaast hebben we in samenwerking met Gebrouwen door Vrouwen een zeewier bier ontwikkeld die echt over de toonbanken vliegt! Vorig jaar is er namelijk al meer dan 20.000 liter van gedronken. Tien cent per verkocht biertje wordt gedoneerd aan de boerderij.

Verder zijn we druk bezig met het ontwikkelen van een zero-footprint plaat materiaal bestaand uit wier. Dit zal samen met onze onderzoeken de focus hebben aankomend jaar.

Actief bij

Zee Boerderij IJmond

Rol binnen initiatief

Samen met Sjoerd Laarhoven runnen wij het bedrijf. Dit betekend dat we alles zelf regelen. Ik sta iedere week met mijn handen in het water om de boerderij netjes en schoon te houden. Daarnaast focus ik me het meest op de ontwikkeling van de producten en de verkoop hiervan. Een groot deel van onze inkomsten komen uit workshops en lezingen, deze neem ik ook op me.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

http://zeeboerderij-ijmond.nl/